Follow up: Plenum Studija Konteksta – Diverzitet diverziteta

07.11.2014. | 17:00

Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, u saradnji sa partnerima Sent – Novi Pazar i Aktivni region – Subotica, Yurom Centar iz Niša pozivaju vas na:

Javno predstavljanje rezultata rada polaznika programa „Studije konteksta – Diverzitet diverziteta“ – Plenum Studija konteksta u Beogradu


7-10. 11. 2014.

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Birčaninova 21, Beograd

PLENUM STUDIJA KONTEKSTA – DIVERZITET DIVERZITETA

Tokom 2014. godine, projekat Studije konteksta – Diverzitet diverziteta pokrenuo je različite kolektivne i individualne programe u Beogradu, Subotici, Nišu i Novom Pazaru. Sastanci polaznika sa mentorima, gostujućim predavačima, saradnicima, kao i njihova međusobna razmena i saradnja doveli su do različitih formi javnih programa koje su predstavili u svojim gradovima u septembru i oktobru 2014. Na Plenumu Studija konteksta, svi ovi su programi artikulisani u zajednički zaključak jednog eksperimenta i početak novog.


PETAK,  7.11. 2014.

17h

Biopolitike  i rak dojke 
Olja Nikolić Kia                                                           

Rad Biopolotike i rak dojke, sastoji se iz instalacije Eros i tanatos (Marko Matić, Đorđije Milić, Olja Nikolić Kia, Ljiljana Bojanić) instalacije fotografija Prazno mesto (Maruška Beader, Olja Nikolić Kia) i performansa-razgovora sa Oljom Nikolić Kiom. Ovaj rad propituje bolest kao unutrašnji prostor destrukcije i/ili rasta, suočavanje sa smrću i usamljenošću, sagledavanje sopstvenog života i mogućnost promene na nivou individue. U društvenom smislu rad se bavi kritikom odnosa na polju seksualnosti kao paradigme ljudskih odnosa, a posebno bolešću i razmatranjenjem pitanja ko ima a ko ne, resurse da bude vidljiv u borbi za legalna prava na brzu dijagnozu, lečenje i palijativnu negu u nepravednom sistemu. Žensko telo kao umetnički projekat i simbolički postavlja ova pitanja.

vlcsnap-2014-09-18-18h49m11s168

19h  

Performans i video instalacija „Making their place“
Marije Kauzlarić

Ideja za ovaj rad rodila se kada je moja ćerka iz škole donela  Žabicu: papirnatu origami igračkicu za proricanje sudbine. Većina ljudi poznaje ovu lako sklopivu razbribrigu iz školskog dvorišta. Ova žabica imala je osam sakrivenih „proročanstava“  pomoću kojih devojčica koja igra igru može dobiti odgovore u kojima se u budućnosti afirmiše samo uz muškarca, npr:

1.    poljubićete se pod imelom

2.    ne voli te

3.    proputovaćete ceo svet

4.    bićete zajedno samo šest meseci

5.    imaćete 7 dece

6.    misli da si ružna

7.    zvaće te na maturu

8.    udaćeš se za njega i svi ćete ići na Bora Boru

Rasklop žabice (otvoren) gradi zatvoren, simetričan sistem mreže,  sačinjene od unakrsnih bridova. Žabica u svojoj punoj formi (sklopljena) nalikuje vagini. Pokrenuta asocira na govor.Polazeći od ovih mehaničkih i simboličkih karakteristika, kao od svojevrsne estetske matrice,nastojala sam da ih demontiram, „rasklopim“ a zatim prostorno i narativno transponujem, zadržavajući stroge formalne okvire, koji proističu iz ovog „zatvorenog“ sistema dečije (jezičke) igre.

Neosvešćene mreže (ideološkog) govora, najprisutnije tamo gde su najmanje vidljive, upisane u materijalne životne prakse, konstituišu ženske subjekte kroz svakodnevni život, smenu generacija, istoriju. Stvarajući hibridni prostor izmedju privatnog i javnog, prisutnog i odsutnog,vidljivog i nevidljivog, unutrašnjeg i spoljašnjeg, subjekta i objekta, medijum prostorne/video instalacije naglašava ovu temporalnost nemuštih, nevidljivih sistema transmisije i zatvorenih, cikličnih mehanizama reprodukcije,koje žene generacijama intuitivno prenose jedna na drugu.

21h

Gospođica Julija – isforisirani igrokaz

tužne slike iz života jedne žene /montažna atrakcija /striberg ruso vs fuko batler

Uloge igraju: Jelena Đulvezan i Mina Milošević; Režija:  Uroš Jovanović

Gospođica Julija važi za najvažnije delo naturalističke drame. Pokretu koji je svoj ideal nalazio u darvinističkim idealima borbe za pozicije u društvu koje su nalik onima koje vode životinje za svoj vlastiti opstanak, proklaujući „prirodnu selekciju“ kao opravdan proces. U drami njega slikovito možemo videti kroz  Žanovu i Julijinu borbu da spasu vlastiti život. Strinberg je tvrdio kako je osnov za sadržaj ove drame našao u isinitoj priči o mladoj plemkinji koja je imala seksualni odnos sa slugom. Iako ona nije počinila samoubistvo u životu, u drami jeste. Zašto? Zato što je Strinberg želo da ospori ženama pravo na slobodu. Zato danas igramo predstavu u kojoj Strinberga suočavamo sa samim sobom, razotkrivajući njegove mizogine ideje.

IMG_6908


SUBOTA, 8.11.2014.

15h

Razgovor i film o radu polaznika Studija konteksta u Nišu. 
Učestvuju: Osman Balić, Turkijan Redžepi, Tamara Simonović, Kastrat Brijani

16h

Filmski susreti Studija konteksta

Projekcija filmova

„Ruke“, režija: Emir Mehović (Novi Pazar)

„Roštilj u prirodi“, režija: Armin Šaljić

„Muzej revolucije“ režija: Olja Nikolić Kia i Vladimir Opsenica (Beograd)

Razgovor o filmovima vodi reditelj Nikola Ležaić.

17h

Pauza za ručak i proba

18h

Predstava „Spavanjem varaju glad“ polaznika Studija konteksta iz Niša

Predstava „Spavanjem varaju glad“ je zajendički program nekoliko radionica u Nišu. Nastala je razvijanjem inicijalnog dramskog projekta „Karta u jednom pravcu“ Jakute Osmanović i KUD ROMA  „ Alija Jašarević“  koju koordinira Dragan Osmanović , koja govori o migracijama i nepodnošljivom položaju Roma. U ovaj projekat su svoje pesme uključili polaznici hip-hop radionica, čime je dobijena zajednička dramska muzička forma. HIP-HOP  radionice održane u Nišu u okviru Studija konteksta predstaviće se u predstavi muzičkim radovima dve grupe polaznika koji su ih pohađali. Grupa koju kordinira Turkijan Redžepi, uz osmišljavanje predavanja i praktični rad sa umetnikom Kastrom Brijanijem, i saradnju sa  interenet TV „ROMA WORLD“, radila je na produkciji hip-hop muzike i raznim vidovima njene javne i online prezentacije. Hip-hop  grupa čiji je rad koordinirala Tamara Simonović i tim NVO INDIGO u Drustvenom centru producirala je zajedničku pesmu.

Učestvuju: Janko Vučić, Sava Sulejmanović i Marko Anđelković, Turkijan Redžepi, Kastro Brijani i Ergin Avdulahu, polaznici radionice u KUD “Alija Jašarević”

DSC02956

19h

Olga Simić
Performans “O slobodi nastave”*

*Naziv dat po nazivu govora Viktora Igoa u Ustavotvornoj skupštini iz januara 1850. godine

19.30h

Predstavljanje književne radionice u Novom Pazaru i video prezentacija izložbe fotografija polaznika radionice u Novom Pazaru

Učesnici književnih radionica: Sjenica – Edin Turković, Anida Husović, Alma Zekić; Tutin: Ajtana Dreković, Sabina Dazdarević, Seniha Pepić, Semir Kurtanović, Amela Halilović, Anida Selmanović; Novi Pazar: Amina Ljajić, Birsena Džanković, Selma Hasanović, Haris Jašarević, Avdija Salković i Enisa Avdović.

Učesnici radionica  umetničke fotografije, autori: Azra Hamzagić, Emina Zilkić, Aida Camović, Nermina Zilkić, Aiša Šabanović, Irfan Ličina, Mirza Župljanin, Senaid Šarenkapić, Ilija Mirković, Ilda Koca, Hana Hadžibegović i Marijana Kulundžić.

20h

Izvođenje komada „Čovek koji kaže da i čovek koji kaže ne“, rezultat radionice „Breht kao metod“ u Novom Pazaru

Glumci : Aladin Škrijelj, Anisa Redžović, Irfan Preljević i Irhad Preljević.

Razgovor sa Enesom Halilovićem o radu Studija konteksta u Novom Pazaru i sa Srđanom Veljovićem o izložbi fotografija polaznika u Novom Pazaru

IMG_7466


NEDELJA, 9.11.2014.

15h

Jelena Paligorić
Performans „Šta sam naučila iz svog detinjstva“ scensko čitanje sa muzikom

16h

Pauza za ručak

18h

Olga Simić

Performans “O slobodi nastave”*

*Naziv dat po nazivu govora Viktora Igoa u Ustavotvornoj skupštini iz januara 1850. godine

18.30h

Otvaranje Izložbe  Vizuelne radionice kreativnog pisanja

Tematska grupa: Pisanje u javnosti: polemika i prevođenje

Razgovor o radu Vizuelne radioniceAtila Širbik (Sirbik Attila), Vanja Subotić, učesnici radionice. Moderator: Saša Ćirić

Učesnici radionice:Mihaela Mihajlović, Vladimir Milojković, Danijel Tikvicki, Viktoria Mak,  Fizzin Olivér, Pap Katalin, Áron Száraz, Ištvan Sabo, Örs Poborai, Jelena Lučić, Miloš Purić, Kristofer Tokodi, Ema Bošnjak, Dejana Ljubišić, Marina Zovko i Ema Bošnjak. Vizuelnu radionicu kreativnog pisanja su vodili likovna umetnica Vanja Subotić i pisac i publicista Atila Širbik.

Biće predstavljena Rаdiоnicа istrаživаnjа svаkоdnеvnih pојаvа u grаdskоm аmbiјеntu: „Magnetni polovi“, projekat umetnice Jelene Marković, iz grupe polaznika iz Beograda, koju je ostvarila u saradnji sa kolegama iz Subotice u julu 2014.

Učesnici radionice: Slaven Dević, Svetlana Jakša, Danijel Bibić i Vladimir Milojković.

Vizuelna radionica kreativnog pisanja pokušala je da, svodeći specifičnosti i jezik pisanja i vizuelnosti na jedan zajednički imenitelj, reši probleme koji u velikoj meri zaokupljaju mlade pripadnike generacije “ovde i sad”. Bili to problemi lokalni ili globalni, objektivni ili subjektivni, individualni ili kolektivni, društveno-građanski, politički, kulturni problemi ili pak pitanja o procesu umetničkog stvaranja.

Mislimo da umetnička sloboda nije nešto unapred dato; kako bismo je našli i učinili svojom pomoću kreativnosti i svog talenta, potrebne su nam različite metode, koncepti, tehnike i strategije.

Tokom radionice, osvajanjem teorijskih i praktičnih znanja, svako je mogao da pronađe sebi najbliži, sopstvenom načinu života, ličnosti odgovarajući put, na kom je, krenuvši samostalno, postao sposoban da stvori umetnička dela i razne projekte.

Radovi koji će biti izloženi su nastali na osnovu jednog zajedničkog promišljanja i kolektivnog, kreativnog rada.

Jedan deo izložbe obuhvata ostvarenja koja mogu da se tumače kao finalni prozvodi, foto-stripove, foto-kutiju koja bi mogla da se uvrsti u žanr objekta-umetnosti i u vezi sa njima jednu zvučnu instalaciju, dok će njen drugi deo biti tzv. dokumentarna izložba, koja uključuje alate, stvari korištene tokom radionica, koji su u kontekstu izložbenog prostora avanzovali u umetničke predmete.

Radionica “Magnetni polovi” je realizovana u Subotici i zasnivala se na istraživanju svakodnevnih gradskih fenomena. Autor i voditelj radionice je Jelena Marković, a mentor Saša Ćirić. Polaznici su tokom istraživačkog rada, u skladu sa sopstvenim iskustvom, perceptivnim sposobnostima i ličnim afinitetima, prepoznavali fenomene u urbanom okruženju. Putem kreativnih interpretacija stvarane su veze između zabeleženih pojava pojedinačno, kao i između sakupljenog materijala različitih polaznika uz zajednički odabir i poštovanje specifičnosti rezultata njihovih istraživanja. Fenomen magnetnih polova, koji prouzrokuje pojave privlačenja i odbijanja je početna tačka u osmisljavanju ove radionice i osnova za razmatranje kontekstualne, gradske situacije u Subotici.

bibic sub 3

20h

Dramski prikaz: “PRECTAVA”

Tematska grupa: Breht kao metod polaznika Studija konteksta u Subotici

Učestvuju: Milja Mazarak, Jelena Cvijan, Danijela Pinterić, Stefan Stojković, Milica Golubović, Oliver Blesak

Art podrška: Branislav Filipović

Prijatelji: Pozorište “Deže Kostolanji”, Art bioskop “Aleksandar Lifka”, Daniela Mamužić, Ana Patarčić, Dragan Đurić

U predstavi korišćeni citati iz knjige Ildike Erdei “Antropologija potrošnje” .

„Prectava“ nije predstava. „Prectava“ je dramski prikaz prigušenog bunta prema sistemu, u kojem egzistiramo, a koji je omeđen kriterijumima, standardima, normama i merilima nametnutim, ali i prihvaćenim od strane „većine“. I sami doprinosimo održivosti tog sistema. Njegov smo deo. Naš bunt nije direktan, već smešten u formu, koju smo sami osmislili i razvili, kroz dijaloge, diskusije, vežbe, opservaciju, kao i istraživanje, prvenstveno nas samih, naših strahova, borbi i granica slobode. Navedeni metod doveo je do toga da se u ovaj performans upletu lične priče, deo svih nas, što je, posledično, za cilj trebalo da ima pokušaj karikizacije, ali i konkretizacije i transfera sistema na potrošačko društvo bez limita, odnosno teror ponude i tražnje, koji svi doživljavamo drugačije.

Likovi iz dramskog prikaza predstavljaju kombinaciju imaginarnih likova, glumaca, glumaca koji hoće da budu likovi, likova koji hoće da budu glumci, likova koji glumci žele, ali i ne žele da budu. Na ovaj način, razni tipovi ljudi, pod teretom potrošačkog društva, u njegovoj fizičkoj manifestaciji, pokušavaju da isprovociraju promenu, da se snalaze sada, odnosno da se snađu, u nekom narednom periodu, prekoračujući granice onoga u čemu se osećaju ugodno, ne strepeći od ekstrema. Najbitnije od svega jeste da inicijalni cilj nije promena sistema, već nas samih, odnosno razvijanje svesti i potrebe za promenom. Upoznavali smo jedni druge. Upoznavali smo sebe. Razvili ideju. Napisali tekst. Uvežbali pokrete. Dali značajan deo sebe samih. Naime, „moramo da počnemo od sebe“.

Razgovor o radu u Subotici – moderator: Branislav Filipović


PONEDELJAK, 10.11.2014.

18h

Danilo Prnjat Prezentacija projekta „Otvorena škola ekonomije“

Otvorena škola ekonomije” je participativni umetnički projekat koji se realizuje u sklopu Studija konteksta, grupe Breht kao metod(mentor Zlatko Paković, inicijator projekta Danilo Prnjat). Projekat podrzumeva pravljenje platforme za istraživački i praktični rad na afirmaciji alternativnih ekonomskih modela koji izlaze iz okvira neoliberalnog ekonomskog sistema. Polje interesovanja je istraživanje ekonomskih teorija koje nude potencijalnu mogućnosti za razvoj i uspostavljanje ekonomske razmene koja ne funkcioniše po principima profita pojedinačnih subjekata (kao sto je to slučaj u neoliberalnoj kapitalističkoj teoriji) već je vođena interesom zajednice kao celine.  Projekat se realizuje u obliku grupnih radionica, čitajućih i diskusionih grupa otvorenog tipa (na primer, po principu iznenadne pojavnosti mini učionice u javnom prostoru i sl.), unutar konkretnih društvenih ili radnih zajednica unutar kojih aplikabilnost određene alternativne ekonomije deluje izvesnije, kao praktičan i administrativni rad na terenu i td. Projekat je zamišljen kao vid samo-organizovanja, samo-edukacije i kao praktična intervencija u polju ekonomske razmene u lokalnom kontekstu.

Prezentacija projekta će obuhvatiti kratko usmeno izlaganje dosadašnjeg rada i postavku dokumentacije (obrađenu literaturu) koja će biti data publici na korišćenje. Informacije o razvoju projekta će izneti kordinator-umetnik Danilo Prnjat.

vlcsnap-2014-09-16-20h30m06s54

19.30

Gikovanje za medalju – razgovor sa Bojanom Đorđevićem i Aleksandrom Konjikušićem o ‘Nikad Robom’ kolektivu – nezavisnom kasetnom izdavaču, promoterskoj udruzi i hometaping organizaciji iz Beograda aktivnoj na alternativnoj muzičkoj sceni tokom druge polovine osamdesetih.
Urednik programa : Nenad Vujić / A hogon’s industrial guide.

Sa Bojanom Đorđevićem i Aleksandrom Konjikušićempričamo o njihovoj udruzi Nikad Robom koja je u raznim oblicima bila aktivna od 1984 do 1996 i pokrivala spektar post-RIO (Rock in opposition) muzika – od art roka preko alternativnog džeza do tzv. Nove muzike. Dvojac iza Nikad Robom kolektiva je ujedno bio pokretač istoimene kasetne edicije koja je jedan od prvih nezavisnih izdavačkih poduhvata na teritoriji bivše Jugoslavije, zatim istoimene promoterske agencije koja je organizovala koncerte brojnih post-RIO bendova u Beogradu, kao i istoimenehometaping organizacije koja se bavila kopiranjem, katalogizacijom i distribucijom izdanja koja su bila nedostupna na jugoslovenskom tržištu, praveći na taj način neku vrstu žive otvorene arhive zapadne alternativne muzike.

21h

Grupa Zazor:

Skinite lica sa vaših maski (Mišel Fuko)   

Psihoanaliza – diskurs koji baziramo na Frojdovom „Uvodu u psihoanalizu”- počiva na dve osnovne ideje:  (1) nesvesno koje dominira nad svesnim i (2) seks kao osnovni izvor ljudske motivacije. Prva poenta može se dovesti u vezu sa dominacijom psihoanalize (u odnosu na druge škole psihoterapije) kao diskurs koji je preuzeo određeni nivo klasne moći u buržoaskom društvu, dok druga može biti stavljena u relaciju sa „perverzijom” i queer seksualnošću koja remeti normu. Ove dve instance biće ukrštene i preispitane unutar grupne psihoanalitičke situacije  koja uključuje queer osobe ( u ovom slučaju članove grupe 3a3or).  Protagonisti će govoriti o svojim intimnim problemima kao i o osnovnim postavkama psihoanalize i njenoj kritici  iz svog ličnog ugla, ali i pruzimajući identitete različitih teoretičara (Fuko, Delez, Poper… ) kao i samog osnivača,  Frojda.

Bilo ko iz publike može se uključiti u ovaj pseudo – psihoanalitički postdramski performans i preuzeti identitet koji želi. Budući da se grupa moderira metodom slobodnih asocijacija, ne postoji striktni scenario, svaki pojedinačni performans je jedinstven i nikada se ne ponavlja.

IMG_7070


Tim projekta Studije konteksta u Beogradu:
Koordinator projekta – Ana Isaković
Media editor: Ivica Đorđević
Gostujući predavači: Dejan Kršić, Nebojša Jovanović, Zoran Pantelić, Iztok Osojnik

Tim projekta u Subotici:
Koordinator projekta: Branislav Filipović
Gostujući predavači, saradnici i prijatelji projekta: Daniela Mamužić, Ana Patarčić, Vanja Subotić, Atila Širbik (Sirbik Attila), Pozorište “Deže Kostolanji”, Art bioskop “Aleksandar Lifka”

Tim projekta u Novom Pazaru:
Koordinator projekta: Enes Halilović
Gostujući predavači, saradnici i prijatelji projekta: Srđan Veljović, Maida Gruden, Igor Filipović, Elma Halilović, Zehnija Bulić, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“

Tim projekta u Nišu:
Koordinator projekta: Osman Balić
Gostujući predavači, saradnici, prijatelji projekta: Kastrat Brijani, Greg de Cuir, Predrag Radovančević, Muha Blackstazy, Vladimir Đorđević;  Turkijan Redžepi (koordinator online aktivnosti, prezentacije i dokumentacije projekta – Romaworld, koordinator hip-hop radionice); Tamara Simonović (NVO Indigo), Marko Anđelković (Naopak Ništarija), Dragan Osmanović, Petar Todorović, Ana Đorđević, Sadik Saitović

Cilj “Studija konteksta” bilo bi preispitivanje značenja javnosti i „javnog“  otvaranje prostora kritičkih praksi u odnosu na neposredno okruženje i nasleđe civilnog društva. Kursevi ove prve godine Studije konteksta su se istovremeno odvijali u Beogradu (CZKD, koordinator: Ana Isaković), Subotici (koordinator: Branislav Filipović, Aktivni region), Nišu (koordinator: Osman Balić, YUROM Centar), Novom Pazaru (koordinator: Enes Halilović, SENT), u periodu februar-jun 2014. Polaznici programa “Studije konteksta: Diverzitet diverziteta” imali su priliku da u saradnji sa mentorima i izabranim predavačima pripreme svoje programe koje će javno predstaviti u svojim gradovima i na zajedničkom događaju u Beogradu

Tim projekta Studije konteksta:

Umetnički direktor:Borka Pavićević

Mentori: Zlatko Paković, Ognjen Glavonić, Saša Ćirić.

Tim projekta:

Menadžer projekta: Aleksandra Sekulić

Koordinatori: Ana Isaković (CZKD), Enes Halilović (Sent, Novi  Pazar), Branislav Filipović (Aktivni region, Subotica), Osman Balić (YUROM Centar, Niš)

PR: Ljubica Slavković

Media editor: Ivica Đorđević

Administracija i organizacija: Slavica Vučetić

Savet Studija konteksta: prof. Milena Dragićević Šešić,  Dejan Ilić (Fabrika knjiga, časopis Reč), Srbijanka Turajlić, Mladen Đorđević, Atila Širbik, Branislav Dimitrijević, Snežana Skoko, Ružica Marjanović, Ana Vujanović, Vesna Milosavljević, Nikola Dedić, Ivana Aleksić.

Projekat su podržali: Evropska Unija – Projekat “Podrška civilnom društvu” (EU -IPA), Sekretarijat za kulturu Uprava Grada Beograda, Fondacija za otvoreno društvo, Charles Mott Foundation

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...