Javni čas i razgovor o odgovornosti i načinima sećanja na žrtve genocida u Srebrenici

11.07.2017. | 17:00

Povodom obeležavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici

Fond za humanitarno pravo (FHP),

u saradnji sa forumZFD Beograd i Fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo u Beogradu

pozivaju Vas na

  1. Javni čas o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici 11. jul 2017. godine u 15:00 časova, Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd)

Čas drži Nemanja Stjepanović, istraživač FHP-a i jedan od najboljih poznavalaca rada Haškog tribunala i činjenica koje su utvrđene u njegovim sudskim presudama.

Javni čas o Srebrenici deo je četvrte po redu Nacionalne škole tranzicione pravde, koja se održava u periodu od 5. juna do 11. jula 2017. godine. Ovogodišnja Škola tranzicione pravde posvećena je sećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i zbog toga će predavanje o događajima u i oko Srebrenice tokom jula 1995. godine biti održano u formi javnog časa, koji će biti otvoren za učešće svih zainteresovanih građana i građanki.

i

  1. Razgovor o odgovornosti i načinima sećanja na žrtve genocida u Srebrenici 11. jul 2017. godine u 19:00 časova, Centar za kulturnu dekontaminaciju

Javna debata o akterima, odgovornosti i posledicama genocida u Srebrenici u Srbiji gotovo ne postoji. Žrtava se sećaju malobrojni; porodice i aktivisti za ljudska prava, nasuprot zvaničnom narativu koji i dalje poriče sam genocid i odgovornost Srbije za ovaj zločin. Javni razgovor o Srebrenici, na godišnjicu genocida, predstavlja pokušaj da se ova zavera ćutanja i poricanja probije na način koji poštuje žrtve i njihovu želju da ih vidimo, čujemo i priznamo. U razgovoru o ovoj temi, govore:

  • Marijana Toma, istoričarka
  • Ivica Đikić, novinar i publicista
  • Vladimir Miladinović, umetnik
  • Filip Švarm, novinar

Pozivamo Vas da učešćem u oba događaja odamo poštu žrtvama Srebreničkog genocida, i još jednom pokažemo da u Srbiji postoji značajan otpor negiranju sudski utvrđenih činjenica i potiskivanju žrtava u zaborav.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...