SR / EN
 • aktuelno
  06.04.17.
  _So amencar?/Šta sa nama?
  20170405_173303

  Glumac Haki Ibrahimi ispred udruženja građana Društvo ROM Čukarica priprema pozorišni komad _So amencar?/Šta sa nama? _koji će premijerno biti izveden u petak 07.04. u 18h u Maloj sali Kulturnog centra “Čukarica“. Ovaj događaj deo je manifestacije koju Udruženje organizuje povodom 8.aprila – Svetskog dana Roma.

  Radnja predstave smeštena je na kraj 20.veka u mali grad na Kosovu i Metohiji koji naseljavaju pretežno Srbi, Romi i Albanci. Tokom NATO bombardovanja i sa dolaskom tzv. oslobodilačke vojske Kosova Romi bivaju proterani sa svojih ognjišta. Spas od ubistava, spaljivanja, silovanja i drugih zločina nalaze u gradovima Srbije. Romske porodice dobijaju smeštaj u improvizovanim, privremenim naseljima.
  Predstava prikazuje nekoliko priča iz života ovih ljudi prateći njihov put od bombardovanja preko izbeglištva pa sve do ponovnog raseljavanja. Slike straha, siromaštva, međusobnih nesuglasica ali i ljubavi, mladosti i nade portretišu nekoliko tipičnih romskih porodica sa ovog podneblja. Autentičnost izražaja mladih glumaca pružiće gledaocima upečatljiv doživljaj realnih zbivanja, mentaliteta i nesalomive romske duše.
  Drama je inspirisana istinitim događajima čiji je svedok i učesnik bio i sam autor.

  Haki Ibrahimi, autor i režiser pozorišnog komada, dugogodišnji je romski aktivista sa bogatim iskustvom u folkloru i amaterskom pozorištu.

  Podelite ovaj članak