SR / EN
 • Četvrtak / 22.9.2016. / 19:00
  Četiri lica Omarske
  omarska-kvadratna

  Pozivamo vas na razgovor i predstavljanje publikacije „Četiri lica Omarske“, koja će se održati u četvrtak, 22. septembra 2016. godine, s početkom u 19 h, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, (Bircaninova 21).

  Učestvuju:

  Sudbin Musić, aktivista, Prijedor
  Edin Ramulić, aktivista, Prijedor
  Viktor Ivanćić, novinar, Split
  Srđan Hercigonja, clan Radne grupe „Četiri lica Omarske“, Beograd

  Moderacija:
  Milica Jovanović

  Publikacija je rezultat serije razgovora clanova Radne grupe Cetiri lica Omarske sa sirokom mrezom sagovornika i saradnika, od njenog osnivanja  do sada. U prvom segmentu ona donosi transkript radionice cija je centralna tacka bilo preispitivanje uloge masovnih medija u procesima kreiranja narativa o recentnoj proslosti.

  Drugi deo publikacije sadrzi razgovore sa: Fikretom Bacicem, Drazanom Crnomatom, Darkom Cvijeticem, Emirom Hodzicem, Refikom Hodzicem, Emsudom Mujagic, Satkom Mujagicem, Sudbinom Musicem, Edinom Ramulićcm, Igorom Soviljom, Zoranom Vuckovcem i Goranom Zoricem, aktivistima na polju kulture secanja u prijedorskoj regiji.

  Ovi razgovori, kao i celi projekat, nastojanje su da se otvore teme kao sto su revizija proslosti, uloga kulturne politike u prikrivanju zlocina, tranzicija iz socijalizma u kapitalizam, nemogucnost izgradnje memorijala na mestima stradanja, kao i preispitivanje uloge krupnog kapitala u ovim procesima.

  Radnu grupu „Cetiri lica Omarske“ (RG CLO) osnovala je umetnica Milica Tomic, a danas je cine Mirjana Dragosavljevic, Srdjan Hercigonja, Vladimir Miladinovic i Nenad Porobic. Oni se bave nasilnim transformacijama lokaliteta Omarska: rudnik u doba socijalizma, koncentracioni logor za nesrpsko stanovnistvo tokom rata u BiH, rudnik u vlasnistvu najveće multinacionalne korporacije za proizvodnju celika, te Omarska kao filmski set.

  Publikacija je i rezultat trogodisnje saradnje RG CLO sa beogradskim forumZFD-om.

  Podelite ovaj članak