SR / EN
 • Subota / 26.11.2016. / 19:00
  Diskusija: Internet slobode u svetlu trgovinskih sporazuma – TPP, TTIP, CETA & TISA
  isoc-logo

  Internet društvo Srbije vas poziva na međunarodnu tribinu posvećenu Internet slobodama u kontekstu trgovinskih sporazuma – TPP*, TTIP**, CETA***, TISA****

   

  Razgovaraćemo pre svega o tome kakvu opasnost predstavljaju ideje koje su se našle u ovim sporazumima, a koji još uvek nisu na snazi, iz perspektive Internet sloboda, uz uporedni osvrt na slične tendencije u Srbiji, iako ona nije u opsegu ovih sporazuma.

   

  Na tribini će uvod za dalju diskusiju pružiti:

  Renata Avila, WebWeWant, Courage Fund, DiEM2025

  Walter van Holst, European Digital Rights Initiative

  Desiree Milošević, ISOC Board of Trustees, ISOC UK, Internet društvo Srbije

  Slobodan Marković, Registar nacionalnog Internet domena Srbije

  Michał „rysiek” Woźniak, OCCRP, Internet društvo Poljske

  Đorđe Krivokapić, Share Defense, Srbija

  moderator: Aranđel Bojanović, Internet društvo Srbije

   

  Iako su pobrojani međunarodni trgovinski sporazumi najčešće predstavljeni u javnosti u pozitivnom svetlu kao rešenja koje će uklanjanjem carina i drugih vidova ograničenja slobodnoj trgovini osigurati prosperitet i blagostanje, oni su u isto vreme u poslednjih nekoliko godina izazvali opsežne proteste brojnih političkih aktera, sindikata, organizacija civilnog društva i nezavisnih kolektiva, dominantno u zemljama Evropske Unije, ali i u drugim zemljama na koje se ovi sporazumi odnose.

   

  Najviše kritika je bilo upućeno na račun toga što ovi sporazumi za posledicu mogu imati još veću ekonomsku, političku i društvenu nepravdu. Uz to, pregovori o njima su se odvijali daleko od očiju javnosti, a u okrilju političkih i korporativnih elita. Dobar deo materije ovih sporazuma najpre je dospevao do javnosti preko Vikiliksa.

   

  Stvar koja je privukla najviše pažnje jeste svakako uvođenje međunarodne arbitraže (Investor State Dispute Settlement) u sporovima između države domaćina i stranog investitora koji u ovoj posluje. Ukratko, ako država izmeni zakon kojim će umanjiti očekivani profit investitora, makar i u oblasti zdravlja ljudi i zaštite životne sredine, može biti tužena od investitora koji veruje da je time njegov prihod umanjen i dužna da isplati kompenzaciju.

   

  https://corporateeurope.org/international-trade/2016/02/zombie-isds

   

  Kako se sve ovo odražava na Internet slobode u vezi sa slobodnim deljenjem kulture, pravom na privatnost, mrežnu neutralnost, digitalnom nejednakošću, digitalnim zajedničkim resursima i mnogim drugim temama, pokušaćemo da utvrdimo na prvoj u nizu javnih debata na ovu teme.

   

  https://www.facebook.com/events/1713985075596693/

   

  *TPP (Trans-Pacifk Partnerships / Trans pacifičko partnerstvo)

  Ugovorom se reguliše zajedničko tržište između: SAD, Japan, Malezije, Vijetnama, Singapure, Bruneja, Australije, Novog Zealanda, Kanade, Meksika, Čilea i Perua.

   

  **TTIP (The Transatlantic Trade and Investment Partnership / Transaltantsko partnerstvo za trgovinu i investicije) Bilateralan ugovor o trgovini između SAD i EU.

   

  ***CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement / Sveobuhvatni ekonomsko trgovnskii ugovor) Bilateralan ugovor o trgovini između Kanade i EU.

   

  ****TiSA (Trade In Services Agreement/ Ugovor o trgovini uslugama)

   Donatori projekta

  • ocf
  • bg
  • ccfd
  Podelite ovaj članak