SR / EN
 • Petak / 31.3.2017. / 15:11
  Follow up: Radionica Kulturna lica Balkana – Nepoznate priče – Transfiguracija
  Lola

  Ovo nije projekat, ovo je život kako ga mi zamišljamo.

  Mi, Evropljani, treba da gledamo Evropu očima onih koji u nju dolaze, da nas podsete na vrednosti koje smo zaboravili, a pre svega na solidarnost njenih građana.
  Lola Joksimović, autorka projekta

  Problemi migracije, suspendovani životi ljudi koji nemaju izbora, zlouotrebe i patnje – neće se odmah promeniti zato što su neki umetnici u Srbiji ili Libanu radili zajedno na projektu. To i nije njihova odgovornost.

  Kultura i umetnost nam pomažu da osećamo i mislimo drugačije o okolnostima, sopstvenim stavovima i neposrednom iskustvu; da nas motivišu da delamo drugačije u budućnosti, ne govoreći nam šta različitost treba da bude; da nam donese prijateljstva, ideje, resurse i kreativnost, kako bi nam u tome pomogli. Snažne izjave koje vracaju glas ovim traumiranim ljudima nadglasavaju reči straha i mržnje pomocu kojih se razvijaju politicke tenzije i manipulacije.

  Integracija dve zajednice, naše i migrantske, dvosmeran je proces, a participativna umetnost predstavlja odličan način za stvaranje društvene kohezije,  zasnovane na pretpostavci da grupe u društvu koje je fragmentirano politikama identiteta kroz nacionalnu pripadnost, religiju ili jezik, mogu graditi odnose postepenom emancipacijom izgrađenih razlika, jednostavno kroz solidarnost u zajedničkoj društvenoj borbi za razvitak i bolji svakodnevni život.

  To je suština projekta “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”, čiji je jedan segment radionica “Kulturna lica Balkana – Transfiguracija” koju je vodio Junaid Sarieddeen i koju je Centar za kulturnu dekontaminaciju realizovao u toku 5 dana sa 24 učesnika iz Avganistana, Austrije, Sirije, Bosne i Hercegovine, Irana, i Srbije.

  Učestvovali: Donya Kashkooly, Nazif Aharad, Barbara Skala – Stojanović, Nasib Behvoz, Emran Babrakkhil, Fawad Ahmadi, Zakiullah Sherzadullah, Jovana Ostojić, Nadeem Noori, Kristina Milanović, Asif Bahar, Vanja Žikić, Hashmatallah Momand, Darya Kashkooly, Aras Majdidin, Aleksandar Obradović, Mohamad Omar, Ahmad Abas, Masha Moghadam, Raman Ose, Rayan Alatrash, Vivien Kurtović, Nejrevan Omar, Farid Ahmad

  Snimatelj: Vladislav Andrejević

  Montaža: Nataša Pavlović

  Više o radionici pogledajte na stranici najave.

  Podelite ovaj članak