SR / EN
 • Ponedeljak / 14.9.2015. / 18:00
  Istraga, rekonstrukcija i procesuiranje srebreničkih zločina iz jula 1995. pred MKSJ
  kvadratna srebrenica

  Prenos medija sa otvaranja prezentacije procitajte na sledecim linkovima:

  – Al Jezeera

  Tanjug

  ——————————————————————————————-

  U organizaciji Fonda za humanitarno pravo i SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, Pula, 14. septembra 2015. godine u 18:00h u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu otvorena je audio-vizuelna prezentacija Istraga, rekonstrukcija i procesuiranje srebreničkih zločina iz jula 1995. pred MKSJ.

  Audio-vizuelna prezentacija je deo stalne postavke SENSE – Dokumentacionog centra, koji se nalazi u sklopu Memorijalnog centra u Potočarima. Ona sadrži najvažnije segmente sudskog zapisa o događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine, te kao takva predstavlja svojevrsni memorijal žrtvama genocida u Srebrenici.

  Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici institucije i veći deo javnosti u Srbiji nastavljaju da poriču i relativizuju ovaj zločin. Nespremnost da se prihvate činjenice i pravne kvalifikacije koje su utvrđene pred međunarodnim i nacionalnim sudovima iznova vređa žrtve i otežava napore za uspostavljanje poverenja. Cilj prezentacije je da široj javnosti u Srbiji pruži uvid u način na koji su zločini počinjeni u julu u Srebrenici i okolnim opštinama istraženi, rekonstruisani i procesuirani na suđenjima pred MKSJ.

  Prezentacija će javnosti u Srbiji biti dostupna do 19. septembra 2015. godine, svakog dana od 11 do 19h.

  Prezentaciju prate dva odvojena događaja:

  • Panel diskusija Srebrenica – kultura sećanja | 14. septembar 2015 | 11:00 | Medija centar Beograd

   

  Panelisti: dr Soeren Keil sa Univerziteta u Kentu i dr Dubravka Stojanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu

  Više o panel diskusiji videti ovde.

  • Prikazivanje dokumentarnog filma Izjava 710399 i debata | 16. septembar 2015 | 18:00 | Centar za kulturnu dekontaminaciju

   

  Na debati će učestvovati autor filma i bivši portparol MKSJ-a Refik Hodžić; direktor SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu Mirko Klarin; kulturolog i aktivista iz Banja Luke Srđan Šušnica; novinarka i urednica portala „Peščanik“ Svetlana Lukić; i profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić.

  Učesnici debate će između ostalog razgovarati o moralnom, pravnom i istorijskom nasleđu genocida u Srebrenici u Srbiji i društvima u regionu, o mogućnostima izgradnje poverenja i zajedničkog sećanja na taj događaj I na druge zločine, kao i o značaju sudski utvrđenih činjenica u ovom procesu. Debatu moderira Sandra Orlović, izvršna direktorka FHP-a.

  Sinopsis filma dostupan je ovde.

  Pozivamo Vas da nam se pridružite na svim navedenim događajima.

  ——————————————————————————–

  Podelite ovaj članak