SR / EN
 • Subota / 30.5.2015. / 13:30
  Konferencija MAN2015: Super tata
  branko1

  Centar E8 poziva na  godišnju, petu po redu, MAN2015 konferenciju koju ove godine organizuju kao deo nove kampanje „Super Tata“ koja promoviše uključivanje muškaraca kao aktivnih, odgovornih, nenasilnih i rodno ravnopravnih očeva i staratelja.

   

  Kroz MAN konferencije se okupljaju stručnjaci i stručnjakinje iz zemlje, regiona, pa i sveta, i bavi se društvenim i kulturnim normama muškosti i izazovima sa kojima se susreću kako mladići i muškarci, tako i devojke i žene. Među govornicima i govornicama na konferenciji će se naći stručnjaci i stručnjakinje, kao i učesnici kampanje „Super Tata“.

   

  Pored govora i prezentacija u vezi sa očinstvom na početku, na programu konferencije su i dve panel diskusije sa posebnim osvrtom najpre na aktivno i angažovano očinstvo i značaj i dobrobit istog, a potom na gorući problem nasilja nad ženama, ulogu medija i društva, gde bismo kroz diskusiju razmotrili tezu da je mizoginija uzrok demografske katastrofe.

   

  U nastavku je agenda sa više detalja o programu konferencije.

  Molimo vas da svoje učešće na konferenciji, kao i opciono na Centar E8 predstavi “Crvena: Samoubistvo nacije” (20h, Bitef teatar), potvrdite registracijom do 27. maja na sledećem linku: http://bit.ly/supertata

  ————————————————————————

  moderatorka: Milena Bogavac

  13:30 – 14:00   Registracija i dolazak učesnika/ca

   

  14:00   Otvaranje konferencije

  Govornici/e, prezenteri/ke:

  – Feđa Mehmedović, Asocijacija XY – Sarajevo

  – Tatjana Obradović Tošić, Mena group

  – Nenad Baćanović, Škola za tate (i tata-mate)

   

  15:00 – 15:30   Pauza za kolače

   

  15:30 – 16:30   Panel diskusija #1

  Očinstvo – Vreme je za Super Tate

  Kako to aktivni očevi donose dobrobit za decu i celu porodicu? Zašto je privilegija biti otac? Da li je “pravi otac” pitanje biologije? Šta se očekuje od oca u Srbiji? Da li je igra istovremeno i ozbiljan posao? Koja je vaspitna uloga “ćuške”? Da li su roditelji bespomoćni bez „batine“ kao vaspitne metode? Može li se učiti da se bude tata?

  Učesnici panela: Miša Stojiljković, Miloš Šaranović, Svetozar Vasić, Dušan Novaković

   

  16:30 – 17:00   Pauza za kolače

   

  17:00 – 18:00   Panel diskusija #2

   

  “SKANDALOZNO, ŠOKANTNO, STRAŠNO!“ ili Sestro, da bi rodila trebaju ti muda!”

  Zašto je sve manje Srba/Srpkinja? Hedonizam i pomodarstvo ili mizoginija i beda? Feminizam ili femicid? Abortus kao kontracepcija? Stalno se poziva na rađanje ali čime se ono zaista i podržava? Srbije brine za opstanak Srba a koliko brine za majke, potencijalne majke i decu? Od “seksa i posledica” do “samoubistva nacije”? Gde su muškarci u svemu tome? Koliko mediji doprinose nasilju nad ženama? Eksploatacija žena u medijima, objektifikacija i nasilje zbog povećanja tiraža/rejtinga? Kakva je odgovornost medija i da li je to odgovornost prema tiražu/rejtingu ili prema društvu? Malo “Blic Cica”, malo “srpska majka”? Zašto je ubistvo žene nekad “ljubavna drama” u naslovima? Otkud svaljivanje krivice na žrtvu?

  Učesnice panela: Marina Blagojević Hughson, Adriana Zaharijević, Mirjana Rašević, Milena Vasić

   

  20:00

  “CRVENA: Samoubistvo nacije” u Bitef teatru, Skver Mire Trailović 1

  Predstava se bavi položajem žena u Srbiji, mizoginijom i nasiljem nad ženama, kroz pitanje abortusa, kao zajedničnog imenitelja za ženska prava, ali i iskustvo koje veliki broj žena u Srbiji ima, iako o tome ne govori. Na ovom linku možete videti više informacija o samoj predstavi.

   Donatori projekta

  • ocf
  • bg
  • ccfd
  Podelite ovaj članak