SR / EN
 • Utorak / 28.2.2017. / 20:00
  Live Soundtrack #22 – Nike Eyes/ Free Click/ Hobbledehoy/ Old Soviet Dogs
  320x320

  Live Soundtrack #22 – Nike Eyes/ Free Click/ Hobbledehoy/ Old Soviet Dogs

  Audiovizuelna inicijativa Kino Pleme – Live Soundtrack poziva vas na novo izdanje događaja u okviru kojeg okupljamo domaću DIY elektronsku i elektroakustičnu scenu u vidu stvaranja zvučnih pratnji za dela klasičnog i savremenog eksperimentalnog filma i animacije.

  U okviru 22-og izdanja bavimo se vaporwave-om, subverzivnom muzikom snova hiperkapitalističkog, post-internet doba. U kulturi meme-ova, beskrajnih ad-ova, klikova i skrolova, ovaj virtuelni mikrožanr poigrao se sa retro nostalgičnim elementima iz 80 ih i 90-ih, sa ironičnom i satiričnom oštricom na konto nostalgično prepakovanih muzičkih proizvoda i robova (sub)kulturnih očekivanja, na dadaistički način novog doba. Kritički se postavljajući ka neutaživoj želji za inovativnošću i kristalno čistoj i savršenoj estetici (elektronske muzike), stvarali su hibridni haos semplovanja popkulturno nesvesnog i “snova koji se mogu novcem kupiti”, koji se subverzivno prelivao u novim vizijama muzike za liftove. Više od pukog weltschmerza, renesansne skulpture, Windows 95 i delfini iz video igara odražavali su free-for-all i anti-kopirajt estetiku ovih popkulturnih Anonymousa, smejući se u lice institucionalnoj umetnosti u sprezi sa bukom i haosom kapitalizma, u mjuzaku savremenog doba konstruisanom za narastajuću armiju dece sa deficitom pažnje, trolujući trol i meme kulturu iznutra.

  Neki od lokalnih protagonista koji su se obreli u ovim vodama, bilo tangencijalno, bilo u punom sjaju nastupaće na novom izdanju Live Soundtracka

  Slušamo i gledamo:

  1. NIKE EYES

  Srpsko-sibirski pagan pop duo. Od tajge do štajge, svaki put drugim stepeništem. Vec šestu deceniju mese vekne lažnih slabosti i sisu od krompira. Niko ne zna zašto nastupaju isključivo utorkom. Tragedija.

  http://www.kabinet913.org/

  https://www.youtube.com/watch?v=-EQPLzy2fyc
  https://www.youtube.com/watch?v=f5qAFk4gWMc

  Sviraju muziku za film:

  Dara Birnbaum – Tehnologija/ Transformacija: Čudesna žena (USA, 1978)

  “U ovoj dekonstrukciji televizijske forme i popkulturne ikonografije, Birnbaum koristi delove serije iz 70ih, Wonder Woman, i izoluje i sempluje trenutak simbolične transformacije žene u superheroja. Kroz narativ u kome ona stalno trči i spašava muškarca/e dešava se psihološka transformacija žene koja se buni protiv (svog/je) televizijskog proizvoda/reprezentacije. ”

  2. FREE CLICK

  Solo vaporwave projekat Filipa Stojiljkovića iz Beograda. Neonski svemir, filozofija pop kulture iz 80ih, Windows 95, PS1 i Statua Davida.

  https://freeclicktm.bandcamp.com/

  Svira muziku za:

  Medli Free Click superhitova/ Youtube surfovanje

  3. HOBBLEDEHOY

  Krađofonični ambijentalni haos, između DJ seta sa miksetom koja se non stop kvari i guta semplove, zvuka subliminalne podmornice u kojoj se igraju mermani i delfini i erotskog naboja sirove vokalne improvizacije. Ambijent je pank i pank je ambijent.

  https://soundcloud.com/hobbledehoyoy

  Svira muziku za film:

  Takeshi Murata – Shiboogi (USA, 2012)

  ”U ovom animiranom videu američki umetnik Takeši Murata transformiše televizijske reklame iz 80ih koje je slučajno otkrio u prodavnici ploča u Japanu putem glič estetike. Kao što se i reklame smenjuju na televizijskom ekranu na svakih 30 sekundi i onda blede iz naših sećanja, tako ih i Murata pikselira i stapa u ovaj šarenoliki digitalni okean. ”

  4. OLD SOVIET DOGS

  Sviraju muziku za film:

  Old Soviet Dogs Orchestra je redovan bend koji nastupa na događaju koji organizuje filmska laboratorija Kino Pleme a muzika koju izvode nikad nije ista, te varira u zavisnosti od ciklusa i senzibiliteta događaja, od kompjuterske muzike i ambijentalne elektroakustike do “slobodnog“ folka i buke.

  Sviraju film:

  Georges Schwizgebel – Zanos Franc N Steina (CH, 1982)

  “Glavni motivi ove animacije su stvaranje novog života i rađanje osećanja ljubavi. Dugački tracking shot aludira na priliku koja hoda, i prati njenu evoluciju u kojoj postaje ljudsko biće. Konačni ishod je taj Franc N Steina i njegove mlade u ljubavnom zanosu.”

   Donatori projekta

  • bg
  • ministarstvokulture
  • ocf
  • ccfd
  Podelite ovaj članak