SR / EN
 • Subota / 25.10.2014. / 19:00
  Follow up: Mark Tompson: Izvod iz knjige rođenih
  najava320

  Centar za kulturnu dekontaminaciju i Izdavačka kuća CLIO pozivaju vas na
  promociju knjige koja će biti održana
  u subotu, 25. oktobra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) u 19 h
  govore:

  Mark Tompson, autor
  Muharem Bazdulj, pisac i prevodilac

  Zoran Paunović, urednik edicije Klepsidra, prevodilac i profesor BU
  Aleksandar Mandić, reditelj

   

  Višestruko nagrađivani britanski istoričar i pisac, Mark Tompson (1959) tokom gotovo dve decenije, predano je proučavao Kišovu zaostavštinu i razgovarao sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Intimno poznavanje piščevog života i regionalne istorije čine osnovu njegovog temeljnog čitanja i razumevanja Kišovih dela i okolnosti u kojima su stvarana.

  Više od odavanja priznanja jednoj važnoj figuri srpske književnosti i jugoslovenske, ili još bliže srednjoevropske kulture, ova knjiga je neobičan, subjektivan vodič kroz destruktivne putanje politike koje će, nedugo posle Kišove smrti, dovesti do izbijanja najvećeg nasilja u Evropi od Drugog svetskog rata.

  Tompsonova knjiga odaje svojevrsno priznanje Kišovom eksperimentalizmu, budući i sama u svojoj formi – eksperimentalna. Komponovana je kao niz komentara na kratki Kišov autobiografski tekst pod nazivom Izvod iz knjige rođenih.

  U svom recenzentskom tekstu Čarls Simić ukazuje na važnu činjencu da je Izvod iz knjige rođenih prva biografija i obimna kritička studija o Danilu Kišu na engleskom jeziku. U naše vreme, kaže Čarls Simić, kada se strana književnost sve manje predaje na koledžima i univerzitetima i kad studenti, pa čak i neki njihovi profesori, ne prepoznaju nekada poznata imena, odlučnosti izdavača poput Dalkey Archive, Northwestern University Press, i još nekoliko njih u SAD da nastave sa objavljivanjem pisaca iz zemalja koje mnogi smatraju kulturnim zabitima junački je poduhvat. Zahvaljujući njima, sve što je Kiš napisao prevedeno je i sada se može naći u knjižarama, a njegove knjige i dalje bude interesovanje ozbiljnih čitalaca savremene književnosti, kao što objavljivanje knjige Marka Tompsona pokazuje.

  preveo sa engleskog Muharem Bazdulj
  edicija Klepsidra
  tvrdi povez, 295 strana
  knjižarska cena
  1.650 RSD
  cena na dan promocije
  1.155 RSD

  Za sve dodatne informacije možete se obratiti na:
  telefone: +381 11 262-4334, 3035-696; e-poštu: info@clio.rs

  Podelite ovaj članak