SR / EN
 • Subota / 20.9.2014. / 16:00
  Follow up: Mirdita, Dobar dan
  kvadrat

  Festival “Mirdita, dobar dan”, koji će na godišnjem nivou inicirati susrete i razmenu beogradske i kosovske kulturne scene, prvi put se održava od 19. do 21. septembra u Beogradu, sa četiri dodatna dešavanja u toku godine – dva na Kosovu, dva u Srbiji.

   

  U sklopu festivala u subotu 20. septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju odrzace se:

  16:00 – 17:30 – Predstavljanje Internacionalnog studentskog festivala filma i pozorišta – ScenaUp

  18:00 – 19:30 – Predstavljanje pesnika i festival Polip i Krokodil

  21:00 – 22:00 – Pozorisna predstava Oh good days, Kalterim Balaj

   

  Cilj festivala je društveno, kulturno i političko približavanje i poboljšanje odnosa Beograda i Prištine. Posetioci će u Beogradu imati priliku da se uzpoznaju sa prištiskom kulturnom scenom, pozorištem, filmom, muzikom i likovnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora itd.

   

  Glavna inspiracija za organizaciju festivala su rad i dostignuća glumca Bekima Fehmiua.
  “Ceo život Bekima Fehmiua simbolizuje odnos Srbije i Kosova, tu je uvek prisutan potencijal saradnje, tiha diskriminacija i distanca između Srba i Albanaca i nemoć kada se krše ljudska prava”. Organizacije civilnog sektora sa Kosova i iz Beograda svakodnevno sarađuju, a želja organizaotra je da se dopre i do šire publike. U okviru festivala održavaće se manifestacije i javne debate o životu i istorijskom nasleđu građana Kosova i Srbije.

  Festival organizuju: Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Integra iz Prištine, uz podršku Foruma ZFD za Zapadni Balkan i Fonda za otvoreno društvo iz Prištine.

   Donatori projekta

  • ocf
  • bg
  • ccfd
  Podelite ovaj članak