SR / EN
 • aktuelno
  18.04.14.
  Mirko Đorđević, 29.11.1938 – 18.04.2014.
  maxresdefault

  Mirko Đorđević rođen je 29.11. 1938. u Brodu kod Crne Trave, u južnoj Srbiji. Školovao se u Beogradu. Magistrirao komparativnu književnost. Povodom Đorđevićeve ljubavi prema čitanju, poštovaoci kažu da je to kod njega „dodirnulo ivicu patološkog fenomena“. Objavio je nekoliko knjiga i više tekstova u mnogim novinama i časopisima. Bio je član Društva književnika Srbije, koje je napustio u znak protesta posle razaranja Vukovara krajem 1991. godine i sa još nekoliko kolega osnovao Forum pisaca.

   

  Jedan je od urednika lista „Republika“. Redovno sarađuje u listu Danas. Učestvovao je na dvadesetak simpozijuma i naučnih skupova, kako sam kaže, „od Vatikana do Pariza“. Njegovi radovi socijalno-religijske problematike su prevedeni na nekoliko jezika, uključujući i danski jezik. Prevod romana Romana Gulja „Azef“ posvetio je svojoj unuci.

   

  Krajem oktobra 2002. bio je jedan od devet intelektualaca koji su uputili javnosti Srbije apel u kojem pozivaju na suprotstavljanje radikalnom nacionalizmu i populizmu. 2003. je priredio knjigu “Srpska konzervativna misao” koja govori o velikoj prisutnosti svetosavskih organicističkih ideja u Srbiji.

   

  17. maj 2006. oko ponoći su na njegovu spavaću sobu u porodičnoj kući bačene kamenice. Počinioci nikada nisu pronađeni. Mediji su pretpostavljali da su povod za napad bila njegova kritika zloupotrebe religije i crkve. Đorđević smatra da je incident u vezi sa njegovim gostovanjem u emisiji o Nikolaju Velimiroviću na RTS-u 15. maja. Više organizacija je osudilo ovaj napad.

   

  2007. godine mu je dodeljena nagrada “Konstatin Obradović”. 2008. je dobio novinarsku nagradu “Dušan Bogavac”, koju Nezavisno udruženje novinara Srbije dodeljuje za etiku i hrabrost.[8] Žiri je u obrazloženju naveo da u “crkvenim, političkim, naučnim, novinarskim i društvenim krugovima njegovi natpisi podstiču na dijalog, a sam Mirko Đorđević je najbolji primer u javnosti kako se vodi tolerantan, moderan i civilizovan dijalog. Đorđevićevi komentari i analitički tekstovi odlikuju se izrazitim kritičkim pristupom, autoritetom vrsnog poznavaoca problema i hrabrošću da se bez odlaganja prihvati najaktuelnijih tema”, navodi se u obrazloženju žirija i dodaje “da u načinu obrade tema Đorđević na najbolji način spaja naučnu zasnovanost i pitak novinarski stil”.

   Izvor Wikipedia

   

  Sa CZKD tribine “Ima li fašizma u Srbiji?”

   

  Sa CZKD tribine “Uzroci nasilja u religiji”

  Podelite ovaj članak