SR / EN
 • Četvrtak / 1.12.2016. / 19:00
  Muzički bioskop Jovana Bačkulje: „Fanzini sa Marsa“, Siniša Dugonjić
  img_1354213140

  Muzički bioskop Jovana Bačkulje: „Fanzini sa Marsa“, Siniša Dugonjić

  Razgovor o filmu: Jovan Bačkulja i Danilo Milošev Wostok

   

  Srednjemetražni film Siniše Dugonjića iz 2011. „Fanzini sa Marsa“ bavi se praksom ’fanzinašenja’, samoorganizovane, samizdate produkcije koja je omogućavala nezavisnu mrežu razmene umetnosti, znanja, alternativne kulture. O filmu ćemo razgovarati sa učesnikom ove scene, svestranim umetnikom i poznatim strip autorom, fanzinašem: Wostokom.

   

  „Fanzini sa Marsa“, Siniša Dugonjić, 2011.    35’

  Devedesetih godina prošlog veka u Srbiji postojala je scena na kojoj su se muvali raznorazni likovi. Bilo je tu strip autora, ozbiljnih hardkorovaca, relativno mladih pisaca i pesnika, boraca za slobodu, te intelektualaca, budučih nvo ili pravoslavnih aktivista, filmaša, muvara i andergraund trendaša, verovatno i pokojeg foliranta ili egomanijaka, da se ne lažemo. Svi su nešto piskarali, katendpejstovali, recenzirali koncerte prijatelja, teoretisali, crtali stripove, pravili kolaže i onda to fotokopirali, slali poštom i ukratko radili ono što se sada zove social networking.
  Tada se to nije tako zvalo. Tada se to zvalo fanzinašenje.

  Govore u filmu: Ivan Glišić, Danilo Milošev Wostok, Bogdan Milošev Boća, Nandor Ljubanović, Ivan Velisavljević, Vasa Radovanović i Uroš Smiljanić.

   

  CZKD Bioskop realizuje se u 2016. godini uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

   Donatori projekta

  • bg
  • ministarstvokulture
  Podelite ovaj članak