SR / EN
 • Nedelja / 27.9.2015. / 18:00
  Novo Doba festival: VUKODLACI SA SEVERA / Subotički nesvrstani strip
  kvadrat

  Nedelja 27. septembar, 19h

  U okviru festivala Novo Doba

  Izložba

  VUKODLACI SA SEVERA

  Subotički nesvrstani strip

   

  Rad na terenu, insajderske informacije, fus-note, interne aluzije, nečitljive veze. Pitanje da li postoji subotička scena ili ne. Utvrđivanje genealogije. Ozbiljan rad kao pokušaj rasplitanja složenog narativa koji ima svoje likove, njihove odnose, svoju hronologiju i pejzaže, koji liče ili ne na ostale predele stripa. O njemu su progovorili poznavaoci unutrašnjih prilika, lokalni eksperti i nezaustavljive tračare.

  Izložba o subotičkom stripu nastaje kao nastavak delovanja festivala Novo doba u pravcu istraživanja lokalnih i regionalnih arhivskih i savremenih strip fenomena. Posle prošlogodišnje izložbe o zagrebačkoj grupi ZZOT, koja je obeležila alternativni i avangardni strip osamdesetih godina prošlog veka, razotkrivanjem subotičkog stripa nastavlja se ukazivanje na kontinuitete i uticaje, senzibilitete i sporedne podvodne tokove sveta nesvrstanog stripa.

  Subotička scena se proučava u širem kontekstu alternativnog stripa u Vojvodini, ali očigledno predstavlja autohtonu, endemsku neobjašnjivu sortu.

  …dakle ako te neko pita, kažeš evo, molim lepo, subotički strip je misterija, odmah daš ton na primer kažeš to da je misterija, to sam već rekao, nisi ni počeo a već se ponavljaš, ne znam ja ništa i zaintrigirani slušalac će “pasti” čim mu tobože slučajno daš fanzin, pa onda ga napadneš nabrajanjem, stroj, kick in the brain, šut u mozak uvališ kao nešto sasvim drugo, batchka tribune, ples slomljenog dupeta na vetru, i tako dalje, da sad ne nabrajam, kažeš a na kraju a nabrojiš sve po dva puta. na tri jezika i engleskom.

  Miroslav Lazendić/Greed Graphics, Septic, Damir Rijović Originalov, Dr Fuzz su samo neke od retkih vrsta ovog habitata koje će biti predstavljene na izložbi i u publikaciji sa kraćim stripovima i tekstovima različitih autora. Za scenografiju i dizajn zaslužna je Metaklinika, kao i za rad na istraživanju uz ekipu Novog doba, za sve ostalo direktno odgovorne specifične, ne i slučajne, subotičke mikronarativne prilike.

   

  Prateći programi:

  18h

  Projekcija

  Nepoželjni

  Produkcija: ApsArt 2014/15

  Film Nepoželjni nastao je iz procesa tromesečnog rada  nekoliko umetnika sa decom i mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd, kao deo evropskog projekta „PAROL! Umetnost izvan zidova, izvan granica”. Centar Apsart je radio s njima razne likovne tehnike i literarne forme. Skoro sav materijal u filmu stvorila su deca i mladi.

  Ovaj film je je pokušaj da se uhvati slika njihovog haotičnog sveta u kome su nasilje, oružje, mama, igra, nežnost, samoća, samo različite boje staklića jednog istog kaleidoskopa.

  www.apsart.org

   

  20h

  Izložba

  Hybrid realm

  Novo izdanje časopisa „Symposion“ pod nazivom „Hybrid realm“ se gradi na proglasu „Organski otpad” Mario Z. Nemeša, mladog pisca i teoretičara, koji sadrži 8 tačaka. Na 8 tačaka je reagovalo 8 pisaca sa po jednim tekstom, nadalje je 8 tekstova obradilo 8 likovnih umetnika, te se daljih 8 umetnika dotaklo 8 tačaka, kako bi pripremili vizuelne interpretacije u formi slike na platnu, grafike ili pak mini instalacije. Ali to još nije sve: 4 muzičara je, uskladivši se na proglas, na tekstove i na vizuelna dela, stvorilo 8 muzičkih numera, kreiralo jedan muzički album, jedan koncertni materijal.

   

  20h

  Sitoštampa

  Greed Graphics

  Subotički strip autor Miroslav Lazendić poznatiji kao Dr Gnoj i Greed Graphics prisutan je na domaćoj strip sceni od sredine 90-ih, kada je počela da deluje i subotička strip formacija Entropija.

  Njegov stil karakterišu intenzivan ritam i jaki kontrasti, na potezu od art bruta do svedene ulične umetnosti.

  Osim stripa, bavi se i street artom i sitoštamparskom produkcijom.

  FB: Greed Graphics

   

  21h

  Koncert

  Bitlsti

  Bitlsti su jedna ekipa probisveta kakve svet nije video. Gde se oni pojave svi piju kiselu vodu i jedu medeno srce. Oni hoće da se osamostale, oni su tu ispred svih, okrenuti ka vama, gledaju vas u oči, čitaju vam misli, sve što znate, sve što mislite da znate oni već znaju.

  www.facebook.com/bitlsti

   Donatori projekta

  • ocf
  • bg
  • ccfd
  Podelite ovaj članak