SR / EN
 • Sreda / 21.12.2016. / 19:00
  O S(A)VESTI esej u pokretu o Dadi Vujasinović
  se-sese

  Autorski projekat Sanje Krsmanović Tasić “ O S(A)VESTI esej u pokretu o  Dadi Vujasinović“ je premijerno izveden na dvadesetogodišnjicu Dadine smrti, aprila 2014. u Bitef Teatru. Predstava ne gubi na svojoj aktuelnosti, a inovativna forma obrnutog eseja u pokretu, u kome publika bira pojmove koji će se fusnotama objasniti, čini da je svako izvođenje novo i neponovljivo. Predstava je nastala u koprodukciji Hleb Teatra i Bitef Teatra.

   “Esej u pokretu” je novi scenski izraz kojeg Sanja Krsmanović Tasić  razvija od 2011. sa  prvim autorskim projektom “Priče hleba i krvi”, gde se kroz umetničke akcije  pripovedaju istiniti događaji i pojave  uz kritičko promišljanje njihovog nastanka i posledica. Esej se uvek prikazuje kroz prizmu  lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Pokret, igra, kretanje su  osnovna  forma umetničkog izražavanja autorke, stoga i esej mora biti ispirisan  pokretom.

  Kao i svaki esej, i ovaj će sadržati fusnote koje će se prikazati na samom početku. Fusnote će se sastojati od fragmenata sećanja i podataka, kao i umetničkih intervencija, koji će, kao delovi slagalice, na kraju islikati život i rad Dade Vujasinović, kao i vreme njenog odrastanja i stradanja, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine njenog života. Publika će imati priliku da bira redosled kojim će se fusnote razotkrivati /prikazivati u prostoru, kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru. Sam esej će se odigrati na kraju predstave.

  U predstavi su korišćeni tekstovi Bertolda Brehta, Sandre Vujasinović, Bogdana Tirnanića, Radislava Vujasinovića, Ljubomira Stojadinovića, Seke Vujasinović, Jelene Veljković, Sanje Krsmanović Tasić, i delovi “Pisama (1990-1994)” iz knjige “Svedočenja (Iz obešćašćene zemlje)” Dade Vujasinović. Pisma su upućena Dadinoj najboljoj drugarici Aleksandri Sanji Vujanić i sestri Sandri.

  Pored brojnih gostovanja u zemlji i svetu,O S(A)VESTI je nagrađena Zlatnom maskom (GRAND PRIX Festivala) ART TREMA Festivala kao i priznanjem “Branislav B. Čubrilović”, koja se dodeljuje autoru sa najhrabrijim i najinovativnijim pristupom umetnosti.

  “Sanja Krsmanović Tasić je hrabrim istraživačkim pristupom kroz izuzetno snažno multimedijalno umetničko delo progovorila o problematičnoj i traumatičnoj društvenoj temi političkog ubista, podstičući time gledaoce da sami potraže odgovor na pitanje – šta je sloboda. “ (obrazloženje nagrade)

   

  Koncept/režija/izvođenje: Sanja Krsmanović Tasić

  Video rad/scenografija/dizajn programa: Anastasia Tasić

  Muzika: Aleksandra Đokić

  Kostim: Boris Čakširan

  Istraživanje/saradnja na dramaturgiji: Jelena Veljković i Maja Domonji

  Saradnica projekta: Aleksandra Vujasinović

  Izrada objekata: Stolarija Arbos – Nikola Tasić

  Izrada kostima: Modni atelje MA-Marija Antanasijević

  Predstavu podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i OEBS (OSCE)

   

  Cena karte: 250 din

   

  IZ KRITIKA PREDSTAVE:

   

  „Primer za tu izuzetno kvalitetnu, a u svakom smislu nezavisnu scenu jeste i samostalni rad Sanje Krsmanović Tasić, glumice koja je bila u Dah teatru, ali je nedavno krenula putem solističkih, nezavisnih, angažovanih projekata. Ona se (auto)kritički, angažovano bavi bitnim društvenim pitanjima, a fizički pripada nezavisnoj, vaninstitucionalnoj sceni. Nedavno je na sceni Bitef teatra premijerno izvedena njena zaista upečatljiva, društveno i estetski važna predstava Esej u pokretu o Dadi Vujasinović, novinarki koja je pod nerazjašnjenim okolnostima stradala u vihoru brutalnih devedesetih. Ova predstava je možda najbolji primer za inspirativnu, društveno važnu, aktivističku, umetnički vrednu i produkcijski potpuno nezavisnu scensku praksu .“

   

  “Preispitivanje kao oblik aktivizma” Ana Tasić LICEULICE Br.22, godina 2014

   

  “ Sve scene su visoko poetske, pozorišno maštovite i vrlo, vrlo sugestivne. Veliki rad cele ekipe saradnika  autorke i performerke Sanje Krsmanović Tasić, umnogome se isplatio. Blagost i ljudska toplina koji daju osnovn i ton cele predstave, pravi je način duboke POBUNE protiv nasilja i smrti, koju treba da sugeriše ovaj značajan poduhvat. Autorka je pokazala i veštinu i darovitost u izboru sredstava izraza, ali najvažnije je što je svojim plemenitim delom približila hrabri i tragični lik Dade Vujasinović publici i stvorila neizbrisiv spomen ovoj hrabroj i tragičnoj mladoj ženi, koja je platila mnoge račune vremena u kome je iskušavala sile mraka u kome je nestala. Zahvaljujem na ovakvom radu i čestitam na moralnom i umetničkom stavu autorke. BRAVO!”

  Goran Cvetković, Radio Beograd, 8.04.2014. štampano u Novom Magazinu I BETON-u

   

  “Svaki fragment je dramaturški precizno uobličen u celinu, njihovim ređanjem postiže se jaka ritmičnost, a publika je dodatno uvučena u događanje time što sama bira redosled fusnota. Sam esej, Sanjin bezglasni i plesni prolazak kroz čitavu priču dolazi na kraju, kao kruna ovog autentičnog i teatarski značajnog postupka. Ovo je uzbudljiva predstava, maštovita, emotivna. Osvešćujuća.”

  Aleksandra Glovacki, Emisija ‘’Kultura’’, Radio Beograd, Program 202,11.04.2014.

   

  “Ova predstava, baš kao i Dadina knjiga, moraju biti deo tog informativnog i obrazovnog procesa, neka vrsta katarze za Dadine savremenike, i jedinstvenog putokaza za buduće novinare.”

  Veran Matić, POLITIKA, 9.04.2014.

   Donatori projekta

  • ocf
  • bg
  • ccfd
  Podelite ovaj članak