SR / EN
 • aktuelno
  15.04.15.
  Poslednja projekcija / Grad izgubljenih filmova
  avala film

  Aukcijska prodaja Avala filma, najvećeg filmskog studija u Jugoslaviji, zakazana je za 22. april 2015.

  .

  Uprkos mnogobrojnim pokušajima, srpska filmska javnost nije uspela u naporima da kod Vlade Srbije izlobira da kupac Avala filma mora ispuniti uslov nastavka filmske delatnosti.

   .
  Filmski katalog Avala filma (1947-1992) koji je takođe uključen u prodaju, broji preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobednike festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Imajući u vidu da je Avala film producirala skoro polovinu jugoslovenskih filmova, ovakav potez znači da će najveći deo naše filmske baštine dopasti u privatne ruke.
   .
  Mila Turajlić, filmska rediteljka i autorka filma “Cinema Comunisto” koji je pretežno i sniman u Avali, sa saradnicima i kolegama je pokrenula peticiju u znak protesta zbog ovog beskrajno neodgovornog i nesavesnog primera nemara prema jugoslovenskom kulturnom nasleđu. U akciju se uključuje i portal AgitPop a nadležnima upućujemo predlog da katalog Avala filma ne bude prodat, već putem eksproprijacije dat na raspolaganje Jugoslovenskoj Kinoteci.
   .
  Kampanja “Grad izgubljenih filmova”, predstavljaće odbrojavanje dana uoči aukcije. Svakodnevno ćemo objavljivati inserte iz najvažnijih ostvarenja snimljenih u produkciji Avala filma.
   .

  FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/Cinema-Komunisto/118780191518017?fref=ts
  WEBSITE: http://www.cinemakomunisto.com/avala-film/

  PETICIJA U OKVIRU KAMPANJE GRAD IZGUBLJENIH FILMOVA: http://www.thepetitionsite.com/361/261/305/grad-izgubljenih-filmova-city-of-lost-films/

  .

   

  Preneto sa: www.agitpop.me

  Podelite ovaj članak