SR / EN
 • Sreda / 4.5.2016. / 12:00
  POTOP: Gilgameš i potraga za besmrtnošću
  junaid kvadratna

  POTOP: Gilgameš i potraga za besmrtnošću

  Projekat koji realizuju ZOUKAK iz Bejruta, Liban i CZKD iz Beograda je inspirisan Epom o Gilgamešu i vezom između Gilgamešovog putovanja i onog savremenih migranata: potragom za besmrtnim životom, potragom za životom dostojnim življenja, prelaskom preko reke smrti, prelaskom preko mora smrti.

   

  Javna prezentacija Iskustva pozorišne trupe Zoukak iz Libana: Pozorište i putevi krize biće 4. maja 2016. u CZKD-u. Radionica metodologije koju već deset godina primenjuje pozorište Zoukak održaće se 5. maja 2016 u CZKD-u.

   

  Prvi dan POTOPA

  Sreda, 4. maj 2016.

  12:00 – 12:45 – Prezentacija pozorišne trupe Zoukak iz Libana / Jounaid Sarieddeen, osnivač

  12:45 – 13:30 – Diskusije, susreti, razmena iskustava i znanja o tehnikama i kontekstima

  13:30 – 13:45 – Pauza / osveženje

  13:45 – 15:00 – Prezentacija strukture radionice i registrovanje za drugi dan

   

  Drugi dan POTOPA

  Četvrtak, 5. maj 2016.

  12:00 – 13:00 – Iskustva ZOUKAK-a, teorija i praksa, Jounaid Sarieddeen, vođa radionice

  13:00 – 13:30 – Radionica izgradnje kapaciteta (praktične vežbe)

  13:30 – 13:45 – Pauza / osveženje

  13:45 – 15:00 – Radionica izgradnje kapaciteta

   

  * jezik radionice i predavanja je engleski

  ** učešće na radionicama je besplatno ali je prijava obavezna: info@czkd.org
  // rok za prijavu je četvrtak 28. april 2016.

  U drugoj fazi projekta planiranoj za mesec jun 2016, Žunaid Saridin (Junaid Sarieddeen)  će primeniti isti metod na radionicama sa izbeglicama u centrima i kampovima i tražiocima azila, stvarajući pozorišne predstave koje koriste tehnike socijalnog teatra, sa terapijskim elementima. U projekat će biti uključeni predstavnici civilnog društva, vladinih tela i humanitarnih organizacija aktivnih u Srbiji, kako bi razvili sopstvene potencijale za organizovanje programa kao neposrednih odgovora na tekuće događaje. Očekivani rezultat je bolje razumevanje između migrantskih i lokalnih zajednica. Javnost obe zemlje će biti pozvana da pokrene diskusiju o potrebi novih kulturnih i alternativnih globalnih pristupa sadašnjoj realnosti i o ulozi umetnosti u tom kontekstu.

   

  Žunaid Saridin iz Bejruta je ko-osnivač Zukak pozorištne trupe iz Libana (Zoukak Theater Company) , prepoznate u svetu po svojoj društvenoj smelosti, kreativnosti i inovativnom pristupu. Žunaid nosi jedinstveno iskustvo u stvaranju i realizaciji pozorišnih projekata u nestabilnim društvenim sredinama i u radu s marginalizovanim i ugroženim grupama. Ima iskustva u edukaciji i treninzima u oblasti dramske terapije.

   

  U 2014. godini Zukak je nagrađen „Euromed nagradom za dijalog – za društvenu smelost i kreativnostAna Lind Fondacije (Anna Lindth Foundation).

   

  Projekat je podržan kroz program Tandem Shaml, fondacije MitOst i Culture Resource,  uz podršku ECF,Robert Bosch StiftungStichting DOEN, British Council i Mimeta.

   

  Tandem Šaml program razmene menadžera u kulturi je inicijativa Evropske kulturne fondacije i MitOst e.V. uz partnerstvo s Culture Resource. Tandem Šaml podržava eksperimentalnu saradnju između onih koji donose promene u kulturi iz arapskog regiona i Evrope. Cilj programa je povezivanje i podsticanje menadžera u kulturi da razmenjuju znanje i iskustavo van geografskih i kulturnih granica. Lola Joksimović je menadžer ovoga projekta i predstavnik Srbije u programu.

  Događaj su podržali

  • T_logo_Shaml_Medium
  Podelite ovaj članak