SR / EN
 • Ponedeljak / 30.1.2017. / 19:00
  POZORIŠTE- PREDAVANJE – PERFORMANS: U potrazi za Evropom
  lucas kvadratna

  Producent: Company New Heroes i Het Zuidelijk Toneel

  U 2015. pozorišni reditelj Lukas De Man započeo je putovanje kako bi bolje razumeo Evropu danas. Zajedno sa novinarom, dramaturgom i kamermanom, putovao je 30 dana u 17 gradova u 8 zemalja. Lucas de Man je razgovarao s modernim vizionarima kako oni vide budućnost Evrope, i inspirisan tim razgovorima, kreirao je neobičan format performansa “pozorišnog predavanja” nazvanog “De Man u Evropi”.

  Predstava “U potrazi za Evropom” bila je jedna od najboljih u kulturnom programu “Evropa ljudi” za vreme holandskog predsedavanja EU.

  Euro-kriza, socijalna nejednakost, imigracija, terorizam, fašizam, Evropa ključa. Evropski finansijski, politički i društveni sistemi škripe. Jasno je da je Evropa u tranziciji, ali u tranziciji ka čemu? Ključno pitanje je šta mi možemo učiniti da promenimo svoja društva? Ko su vizionari danas i kako oni vide naše vreme i zajednice? Kakav je njihov stav u vezi s najaktuelnijim pitanjima, kao što su nove demokratije i ne-vladajuće klase komonsa, zajedničkog, i Evrope. Šta oni misle da treba da se promeni i, što je još važnije, šta rade po tom pitanju? Ova pitanja biće postavljena i u Beogradu, a posebno malodušnoj mlađoj generaciji.

  Mi smo u potrazi za današnjom Evropom. Trebaju li evropske integracije u Srbiji podršku od strane “novih” generacija građana Evrope, onih koji su naša budućnost, naša nada; u suprotnom, to bi moglo biti – da parafraziramo Umberta Eka – a Passo di gambero – izgleda da idemo napred vraćajući se.

  Nakon Belgije, Švedske i Holandije, predstava će biti izvedena i u Srbiji, u Beogradu.

  Producenti: http://companynewheroes.com/

  Projekat: http://insearchofeurope.eu/

  Događaj su podržali

  • Print
  Podelite ovaj članak