SR / EN
 • Petak / 18.7.2014. / 19:00
  Follow up: Promocija knjige „Zid gneva“ Nikole Đokovića
  kvad

  Promocija knjige „Zid gneva“

  Nikole Đokovića

  U petak 18. jula u 19h

  U dvorištu CZKD-a

   

  Govore: 

  Filip David

  Saša Ćirić

  Borka Pavićević

  Nikola Đoković

   

  U ediciji CZKD Poeziranje, i uz podršku ImagoLit iz Stokholma, Švedska, 2014. objavljena je knjiga poezije„Zid Gneva“, autora Nikole Đokovića.

   

  „Zid gneva“ je, kako sam autor uvodi u predgovoru„Umesto pohvale poetskoj arkadiji“ , knjiga „ o kolektivističkom zaboravu, o depresijii ludilu, o normalnosti jedne patologije, o dijagnozi jedne stvarnosti zasnovane na masovnom potiskivanju, dnevnim odbrambenim mehanizmima, laganju i krivotvorenja prošlosti, a time i sadašnjosti i budućnosti. Ona je sabijena, kondenzovana i mučna onoliko koliko je ta i takva svakidašnjica bila i ostala otrovna i nepodnošljiva. Ne znam da li će je čitaoci moći pročitati u jednom dahu, ali ja sam je stvarao praktično u kontinuitetu. Ne verujem da poezija sme više tavoriti u čarobnoj arkadijskoj zemlji, jer je tu već jednom bila, pokazavši se kao odana sluškinja poretka koji je otelotvorio međuetničku mržnju, i unakazio toliko života. „

   

  Nikola Đoković rođen je u Kragujevcu 1978. godine. Diplomirao je na grupi za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu (odeljenje u Kragujevcu), 2004. godine. U okviru projekta razmene studenata Basileus, studirao je na postdiplomskim studijama u Zagrebu, na Odseku za komparativnu književnost, film i izvedbene umetnosti Filozofskog fakulteta (u trajanju od 10 meseci). Učesnik je prvog art modula projekta Criticize this!, koji je okupio mlade kritičare umetnosti iz regiona i objavio je nekoliko teorijskih radova ( u hrvatskim časopisima Zarez i 15 dana, srpskim časopisima Polja i Nasleđe, BIH časopisu Sarajevske sveske) iz polja dekonstrukcije dominantnih rodnih, polnih i nacionalnih narativa, u primerima iz svetske i naročito književnosti ex-ju prostora. Trenutno radi na doktorskoj tezi koja nosi naziv Nacija:subjekt:tekst ( književnost egzila i postjugoslovenski književni prostor). Do sada, pesme objavljivao za sajtove Peščanika i Kontrapressa, iz Srbije.

   

  Cena knjige: 250rsd

   

  Izdavač: Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD)

  Edicija: CZKD Poeziranje

  Dizajn i ilustracija: Metaklinika

  Uz podršku: ImagoLit, Stokholm, Švedska

  Podelite ovaj članak