SR / EN
 • Ponedeljak / 20.3.2017. / 11:00
  Radionica Kulturna lica Balkana – Nepoznate priče – Transfiguracija
  junaid

  Pozorišna radionica sa Žunaidom Saridenom iz Zukak Teatra iz Bejruta

  Radionica Kulturna lica Balkana – Nepoznate priče – Transfiguracija će udružiti lokalne učesnike iz Srbije sa novopridošlima u našoj zemlji, u pet dana pozorišnog rada koji će za rezultat imati kratku pozorišnu predstavu otvorenu za javnost.

  Kroz temu “transfiguracije” razvijaće se dramaturška linija radionice. “Transfiguracijama” se smatra stanje transformacije koje doživljava pojedinac, liminalno postojanje između dva stanja koje proizilazi iz određenog konteksta koji dovodi do promene i koji moze varirati između normativnih ličnih identiteta, društvenog pritiska ili političkih ograničenja.

  Društvo se odnosi prema pojedincu na binarni način, po principu ‘odbacivanja’ ili ‘prihvatanja’, na osnovu toga kako ih definiše – kroz identitet, fizički izgled, vrednosti, verovanja, političke stavove, socijalnu pripadnosti i rodne orijentacije. Ovo stanje stvara konstantnu napetost između pojedinca i konteksta u kom on / ona postoji. Kada ove tenzije dostignu ekstrem izazivaju izuzetnu društvenu pojavu; anđele ili zveri, čija egzistencija transcendira u izuzetnu ikonografiju – bilo marginalizacije ili apsolutnog idolopoklonstva.

  Žunaid Sariden

  Kroz rad u radionici učesnici će imati priliku da istražuju različita čula individualnog i društvene transfiguracije, u vezi sa ličnim i kolektivnim pitanjima, posebno u problematičnim trenucima “novih početaka” i “novih krajeva”, baveći se ličnim izborima i društvenim motivima koji dovode do neke vrste “transfiguracije”.

   

  Radionica Kulturna lica Balkana – Nepoznate priče – Transfiguracija koju vodi Žunaid Sariedin (Junaid Sarieddeen / glumac, pisac i reditelj Zoukak teatra iz Bejruta) koristi pozorišnu tehniku koja spaja drama-terapiju i tehnike socijalnog pozorišta, kao sredstvo transfera znanja i transformacije unutrašnje realnosti u socijalnu i relacionu oblast. Ovim umetničkim pristupom učesnik predstave se zabavlja, opušta i uživa u sopstvenoj kreativnosti. Rezultat radionice biće stvaranje pozorišne predstave čija se dramaturgija gradi na osnovu lične improvizacije učesnika radionice, a koja se obraća primarno migrantskim i lokalnim zajednicama, ali i društvu Srbije i Evrope.

   

  Trajanje radionice: 20 – 24. mart 2017.

  Vreme održavanja: 11 – 16h

  Performans: 24. mart 2017. u 18h

  Nakon izvođenja performansa sledi debata s publikom.

  Prijave do 16. marta

  popunjavanjem formulara na ovom linku

  ili pisanjem na info@czkd.org

   


  Radionica se realizuje u sklopu projekta “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”, posvećenom integraciji migrantskih zajednica i lokalnih zajednica duž takozvane “Balkanske rute” stvaranjem zajedničkih pozitivnih narativa i praksi koje neguju interkulturni dijalog i uzajamno razumevanje.

  Izbeglice pored svog oskudnog prtljaga nose sa sobom teret rata, genocida, siromaštva, političkog i društvenog prevrata, ali nose i svoje uspomene, svoju kulturnu baštinu; bogatstvo koje na putu menja oblike i karakter, deleći ih u novim pejzažima i okruženjima. Dajući im glas, omogućavajući im da predstave svoje ideje i mišljenje, zajedno sa građanima zemlje u kojoj žive, od presudnog je značaja u borbi protiv rasističkih, ksenofobičnih i sklerotičnih stavova.

  Našim aktivnostima obraćamo se direktnim potrebama migranata dajući im prostor da se izraze, da imaju glas kreativnosti i pravo glasa u sredini označenoj “izbegličkom krizom”. Ovaj projekat se takođe fokusira na interdisciplinarnost i stručnost, na specifičnim vrstama aktivnosti i njihovoj efikasnosti u kontekstima zemalja u kojima se kriza dešava.

  Podelite ovaj članak