SR / EN
 • aktuelno
  27.03.16.
  Saopštenje: Dani eksperimentalnog filma Nepredviđeni
  dani eksprerimentalnog filma

  Dani eksperimentalnog filma Nepredviđeni završeni su u Centru za kulturnu dekontaminaciju 24. 3. 2016. dodelom nagrada i Okruglim stolom o budućnosti eksperimentalnog filma.

   

  žiri u sastavu: Petra Belc,  Andrija Dimitrijevic, Ognjen Glavonic dodelio je

   

  Nagradu  za najbolji film na festivalu eksperimentalnog filma NEPREDVIĐENI, u secanje na Tomislava Gotovca,

  ostvarenju

   FRIEDRICHSFELDE OST

  Autora Milice Jovčić i Nenada Ćosića

   

  Za jednostavnost i lepotu filmski artikulisanog trenutka koji u dobroj meri revitalizuje pojam eksperimentalnog filma u njegovom čulnom dejstvu.

   

  Posebno priznanje žiri dodelio je filmu

  BRIGHT FUTURE, MY LOVE

  Autora Marka Žunića

   

  Korišćenjem montažnog eksperimentalnog rebusa, u kojem kompozicija slike prati strukturu dramaturgije, autor je iskoristio distopijske mogućnosti beogradske arhitekture kako bi progorovio o teskobi savremenosti.

   

  Okrugli sto o budućnosti eksperimentalnog filma otvorio je pitanje odnosa javne infrastrukture filmske produkcije i kulture u pospešivanju i ohrabrivanju eksperimenta u filmu, i pored profesora sa Fakulteta dramskih umetnosti, stvaralaca alternativnog i eksperimentalnog filma, kolega iz regiona, učestvovala je i okupljena publika, uz poruku Filmskog centra Srbije da ce se nastaviti sa podrškom produkciji eksperimentalnog filma i u 2016. godini.

   

  Tim manifestacije Nepredviđeni poručio je da će nastaviti sa aktivnostima podrške mišljenju i produkciji eksperimentalnog filma i aktivnostima tokom godine u CZKD Bioskopu, i da će sledeća manifestacija Nepredviđeni biti organizovana bez obzira na to kakve se festivalske i ostale politike budu vodile prema eksperimentalnom filmu, naravno uz obzir i koordinaciju sa svim produkcijskim i obrazovnim centrima i manifestacijama eksperimentalnog filma u Beogradu i regionu.

  Ove godine, manifestaciju su podržale kolege sa Pančevo Film Festivala, Festivala kratkog filma u Oberhauzenu, Akademskog filmskog centra, inicijative Kino pleme i mnogih inicijativa iz Srbije i sveta.

  Festival se posebno zahvaljuje portalu Seecult i radio Laguni na posvećenoj pažnji, praćenju i promovisanju festivala.

   

  Najavu festivala pogledajte ovde.

  Podelite ovaj članak