SR / EN
 • Subota / 29.4.2017. / 18:00
  Skoplje, tematski park ili grad?
  skopje

  U nastavku serijala „Ka drugačijem gradu“, kolektiv Ministarstvo prostora poziva vas na razgovor “Skoplje, tematski park ili grad?”, koji će držati Ivana Dragšić i Nikola Naumovski, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21), u subotu 29. aprila od 18 časova.

  Skoplje, prestonica Makedonije koja broji više od pola miliona stanovnika, poznata je po velikom zemljotresu 1963. godine, u kojem je uništeno preko 70 % grada. Talas obnove koji je usledio nakon toga, gradu daje novu fizionomiju, izgrađenu u duhu moderne arhitekture. Međutim, grandiozan preobražaj makednonske prestonice, ostaće zapamćen po megalomanskom projektu urbane obnove “Skoplje 2014″ koji se rapidno razvija poslednjih desetak godina.

  Gosti, dugogodišnja aktivistkinja i istraživačica iz Skoplja, Ivana Dragšić i aktivista Nikola Naumovski će nam pomoći da bolje razumemo trenutnu situaciju u Makedoniji.
  Na predavanju ćemo govoriti o uzrocima i razlozima nastanka projekta Skoplje 2014 (sada, Skoplje 2020), ali i o posledicama ovog projekta na ekonomiju zemlje, gradsko okruženje, životnu sredinu i međuljudske odnose. Takođe, upoznaćemo se sa procesom mobilzacije građana i tačkama otpora, lekcijama koje možemo naučiti, ali i paralelama koje možemo izvući u odnosu na situaciju u Beogradu. U nameri da razumemo procese koji se odvijaju u Skoplju, fokus predavanja biće na sledećim pitanjima: Kako se otpor prema spomeničkoj izgradnji novog identiteta grada, prelio u “šarenu revoluciju”? Oko kojih pitanja se građani na lokalnom novou sada organizuju i da li u tim vrstama organizovanja možemo videti klice otpora postojećem sistemu? Kako i da li je moguće imati alternativu u situaciji kada se prostor za delovanja organizacija civilnog društva sve više smanjuje?

  Govore:
  Ivana Dragšić je sociološkinja, aktivistkinja i menadžerka u kulturi. Radi sama ili s kolegama sa “Trga Slobode”, organizacije koja deluje u okviru javnog prostora, urbanog okruženja i dobrog upravljanja. Dragšić je upornna istraživačica i kritičarka projekta “Skoplje 2014″ za koji smatra da je fizička manifestacija nacionalizma, korupcije i degradacija procesa urbanog planiranja. Ona je takođe DJ u na radiju Kanal 103, ali i u klubovima.

  Nikola Naumoski je politiklog / komunikolog iz Makedonije koji je uglavnom poznat po svom aktivizmu protiv projekta “Skopje2014″ ali je i član ostalih gradskih pokreta. Osnivački je organizacija “Trg Slobode”, i “Raspeani Skopjani”, a i bio je uključen i u dve referendumske inicijative protiv projekta “Skopje 2014″. U posledne vreme bio je deo “šarene revolucije” i inicijative “Debar Maalo”.

  Više o temi na:
  https://ba.boell.org/bs/2016/01/08/novo-lice-skopja-megalomanski-projekat-koji-je-pojeo-grad
  http://gradzasite.mk/

  Program “Ka drugačijem gradu” omogućen je uz finansijsku pomoć regionalne kancelarije fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

   Donatori projekta

  • ocf
  • bg
  • ccfd
  Podelite ovaj članak