Film Bildungsroman: Čudesan san Džige Vertova

02.12.2013. | 19:00

Centar za kulturnu dekontaminaciju Vas poziva u CZKD Bioskop

u ponedeljak, 02.decembra u 19h

Film Bildungsroman: Miroslav Bata Petrović

Živo izvođenje obrazovanja filmom i o filmu. Iskustvo filma kao Bildungsromana, ispričanog uz osvrte na istoriju filma kao slobodnog resursa, a potom i filmom, kao manifestom.

19.45

„Čudesan san Džige Vertova“ (1990), 91 min

Iz teksta Miroslava Bate Petrovića: „Kroki  geneze  jednog  alternativca“

„Igrom slučaja, moj prvi film je bio eksperimentalan, a da ja nisam ni znao da se to tako zove. Dugo ga nikome nisam pokazao, jer sam se plašio da će ljudi o meni pomisliti svašta. A on je imao u sebi nekoliko osobina pravog eksperimentalnog filma: nastao je iz autorske radoznalosti, što bi se reklo „na nervnoj bazi“, i odstupao je radikalno od svega što sam do tada video. Razmišljao sam da nastavim da pravim tako neobične i bezobrazne filmove ali, iskreno rečeno, nisam imao hrabrosti.

Tek nekoliko godina kasnije, kada sam otkrio „Američki underground“ i Džigu Vertova, mojoj hrabrosti i bezobrazluku više nije bilo kraja.

Krajem osamdesetih godina, posle burnog i relativno uspešnog kino-amaterskog i kino-klubaškog staža, kada je video tehnologija već počela da uzima maha, iznenada sam dobio šansu u „Avala filmu“ da snimim dugometražni film, sa njihovom izričitom napomenom – da nije uslov da bude komercijalan. I ja sam prihvatio taj izazov. Tako je nastao film „Čudesan san Džige Vertova“. Bio je to omaž ne samo Džigi Vertovu, već i svim eksperimentalistima, kino amaterizmu i  „vremenu kino-klubova“, koji su pojavom videa, neobjašnjivo, počeli da se gase.

Sledeće dve i po decenije su za neku drugu priču.“

Miroslav Bata Petrović (1949), diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bavi se filmom od 1967. godine, najpre amaterski, a od osamdesetih i profesionalno. Autor je preko 100 filmova, najrazličitijih dužina i žanrova; jednog dugometražnog dokumentarno-igrano-eksperimentalnog filma (“Čudesan san Džige Vertova” – I nagrada na festivalu u Salernu, Italija, 1990) i pet dugometražnih video-filmova (“Noćne more Sergeja Mihailoviča Ejzenštajna” – eksperimentalni; “Snovi i maštanja Aleksandra Petroviča Dovženka” – eksperimentalni; “Nedorečene poruke Andreja Arsenjeviča Tarkovskog” – eksperimentalni, “Amerikanac” – igrani i “Postupi po savesti” – dokumentarni; nova verzija „Postupili smo po savesti“). Takođe, autor je srednjemetražnih dokumentarnih filmova: “Nekoliko dana sa Stefanom” (s paralelnim tv serijalom od deset epizoda o violinisti Stefanu Milenkoviću) i “Pozorište bistrih potoka” o piscu i multimedijalnom umetniku Božidaru Mandiću. Na beogradskom TV Kanalu kulture realizovao je nekoliko desetina emisija o filmu. Autor je niza realizovanih i nerealizovanih filmskih scenarija. Svoje filmove snima po sopstvenim scenarijima. Takođe, uspešno se bavi i snimateljskim radom, na svojim i tuđim filmovima.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...