Gostovanje: Rušenje Ajfelove kule

13.12.2013. | 20:00

U CZKD-u će u petak 13.decembra, gostovati predstava „Rušenje Ajfelove kule“ Jetona i Bljerte Neziraj, u koprodukciji Ćendra Multimedije, u saradnji  sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju, Pushkunst/Nezavisnom platformom umetnosti iz Milana i Collapse-a iz Liona . Prenosimo tekst sa Kosova 2.0.

Premijera „Rušenja Ajfelove kule“, autora Jetona Neziraja, u režiji Bljerte Neziraj, izvedena je juče u Prištini, dok je sala Narodnog pozorišta bila prepuna. Predstava, u kojoj se pojavljuju tri glumca i glumica, a odigrali su deset različitih likova,  tragikomedija je koja se odnosi na verski fundamentalizam, terorizam i njegove posledice u globalizovanom svetu, kroz nekoliko priča.

Kroz satiru igre stereotipa, publika Narodnog pozorišta nasmejala se, a nakon prvih pola sata predstave, bilo je straha, ali i iznenađenja.

Da bi se mogle predstaviti sve paralelne priče uključene u scenario, publici se nudi mnogo više nego sama gluma. Predstava, izrađena kao koprodukcija Multimedijalnog Centra u saradnji Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, sa Pushkunst/Nezavisnom platformom umetnosti iz Milana i društva Collapse iz Liona, predstavila je mešavinu formi i koreografija u režiji Bljerte Neziraj.

Predstava se odvija na više mesta, od savremenog Pariza do Otomanskog carstva godine 1842, preko Balkana, pa čak do Pakistana. Tokom celog scenarija, prisutne su reference na verski ekstremizam, kao što je aluzija o napadima 11. septembra ili kratki dijalog o izjavi bivšeg predsednika Irana, Mahmuda Ahmadinedžada o brisanju Izraela sa karte – „Da to nije Francuska?“, zapita se jedan od dvojice terorista u predstavi. Predstava nije tako ozbiljna, na svu sreću pa se nijedna zemlja ne briše sa mape.

Tokom proba za „Rušenje Ajfelove kule“, rediteljka Bljerta Neziraj objasnila je za Kosovo 2.0, da se “scenario, to jest glavni događaji, razvijaju kroz dve paralele, gde sa jedne strane, postoji pozorišni ritual glumačke igre, uključujući uloge verskih obreda, a sa druge strane, ima igre senki – koje pokazuju uticaj i ulogu religije u društvu“.

Većina paralelnih priča na sceni prikazuju debate o islamskom velu, malo iz perspektive žena, a donekle i iz perspektive islamskih fundamentalista, ali i kroz akcije Hozea, lika koji insistira na uklanjanju feredža žena u Parizu. U okviru rasprave o nošenju marama u globalizovanim, multikulturalnim zemljama, feredža je glavni motiv režiserke i pisca: da bi se razumela drama drugog.

Premijera „Rušenja Ajfelove kule“, igrana je u Sarajevu 2011, a iste godine putovala je u Njujork gde je postala deo projekta „9/11 Performance Project.“ Predstava Jetona Neziraja biće prikazana i 30. novembra u Uroševcu; 6. i 7. decembra u Narodnom pozorištu u Tirani, a 13. decembra u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Za još jednu dozu drama autora Jetona Neziraja, ljubitelji pozorišta moći će da vide “Let iznad pozorišta Kosova,“ političku komediju Ćendra Multimedije o nezavisnosti Kosova, koja će biti izvedena u petak (sa engleskim podnaslovima) u 8 uveče u Oda Teatru.

Foto: Atdhe Mulla

Slični članci

Loading...