Pres konferencija

05.03.2014. | 17:00

BEOGRAD – Predstava „1914/2014 – Bojno polje sećanja“ biće premijerno izvedena 6. marta u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CzKD), kao prva faza istoimenog projekta pokrenutog na inicijativu Gete-Instituta u Jugoistočnoj Evropi, u koprodukciji Gete-Instituta, pozorišta „HAU Hebel am Ufer“ i CzKD-a. Autori projekta su reditelj Hans-Verner Krezinger i filmski stvaralac Regina Dura. Projekat se realizuje u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Berlinu od februara do juna 2014. godine.

Glumci Lajoš Talamonti, kompozitor Danijel Dorš i Damjan Kecojević su zajedno sa Krezingerom, u prvoj produkcijskoj fazi projekta krajem februara u Beogradu na licu mesta razvili pozorišno izvođenje, koje će biti prikazano 6. marta u 20 sati u CzKD-u. Tema je drugačije promišljanje Prvog svetskog rata, uz pitanja kako se on pamti danas, sto godina nakon izbijanja i koja je njegova uloga u nacionalnim istorijama. Bosanski, srpski, turski, austrijski i nemački performer pričaju jedan drugome svoje „priče iz kofera“, navodi se u najavi. Na osnovu raznovrsnih predmeta, fotografija, slajdova, tekstova, filmskih inserata, letaka, porodičnih albuma, razglednica, pisama svako od njih oblikovaće sopstvenu priču, protivurečeći ostalima ili dopunjujući njihove priče.

Nema te priče koja nudi sva objašnjenja i koja bi sama po sebi bila značajnija od ostalih. U Nemačkoj se sa tim još uvek pretežno povezuje bojno polje Zapadnog fronta, a projekat razmatra gde se ko čega seća i kako – u Jugoslaviji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Nemačkoj i Austriji. Pitanja su šta se gde prećutkuje, da li je Gavrilo Princip revolucionarni heroj ili je njegovo političko ubistvo atentat, da li je Austro-Ugarska okupaciona sila ili multietnička država koja funkcioniše, čemu vodi nemačko-tursko pobratimljenje po oružju, ko se prikazuje kao neprijatelj, a ko kao uzor.

Iste radionice kao u Beogradu biće održane na proleće i u Sarajevu. Sledi javno izvođenje predstava, a učestvovaće glumci Benjamin Bajramović i Armin Vizer i direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković. Sredinom aprila u Istanbulu biće održan specijalni performansi lokalnog karaktera posvećeni istoriji tamošnjeg vojnog groblja i nemačko-turskom savezništvu u Prvom svetskom ratu. Berlinska premijera u pozorištu „Hebel am Ufer“ očekuje se u junu 2014. godine. Ona će objediniti izvođače iz Beograda, Sarajeva i Istanbula, kao i rezultate njihovog dotadašnjeg rada.

Istorija se uvek može posmatrati i tumačiti sa različitih stanovišta, pa se tako isti događaj, isti postupak i isto mesto doživljavaju na više načina. Pošto se prošlost neizbežno tumači različito, svako promišljanje istorije koje bi trebalo da bude više od ličnog stava događaje neizostavno mora sagledati iz nekoliko perspektiva. Mi smo se odvažili na taj korak, a naša „višestruka perspektiva“ dobila je naziv „1914-2014: Bojno polje sećanja“, ističu organizatori projekta.

 Preuzeto: Tanjug

Slični članci

Loading...