Prizori, namerno zabeleženi

25.04.2014. | 20:00

Gost urednik: Ognjen Glavonić

Gosti: Isidora Veselinović, Marko Grba Singh, Dean Radovanović

‘Kakav život/vrednosti/društvo želimo a kakav/kakve/kakvo nam se dešava’ se može, u susretu sa iskustvom studiranja filma u zemlji bez filmske industrije/zakona/sredstava, preformulisati u: ‘Kakve filmove smo naučeni da pravimo a na kakve primorani, tj. kakve bismo, na koji način i kojim sistemima, trebali da pravimo?’

Ova tri filma nikako nisu direktan odgovor na ova pitanja, ali svaki od njih, iako međusobom različiti, dodiruje moguće pravce i putanje odgovora.

Svaki od filmova, kroz veoma intimne priče, krije zrelo artikulisane ideje i interesovanja autora, osvetljava i usmerava na probleme pojedinaca, ali i čitavih generacija, istražuje duh prostora i gradova, i onoga što je dugo te svesno bivalo prećutano, nevidljivo i zapostavljeno, pritom efektno se služeći eksperimentisanjem i hrabrim, nekonvencialnim pristupom filmskoj strukturi i formi.

Iz koje pozicije se danas konstruiše ili dekonstruiše stvarnost i dokumentarnost filma i kako nova generacija filmskih autora naučene filmske postupke suočava sa novom realnošću?

KOLIKO JE MENI U STVARI

režija: Isidora Veselinović

30 minuta, Srbija, 2014

Nekoliko dana u životu srednjoškolke Irine, koja živi sama i ne razdvaja se od svoje kamere kojom beleži svu intimnost svoje svakodnevice.

KASNO SMO SE SRELI

režija: Marko Grba Singh

15 minuta, Srbija, 2012.

Zoran živi na ulicama Beograda. Noću se smuca, tražeći toplo mesto za prespavati, cigaretu, piće. Zoran izgleda baš onako kako zamišljate da jedan beskućnik izgleda. Ali, ako se malo udubite, saznaćete stvari koje ranije nisu bile ispričane. Kroz Zoranovu priču otkrivamo jednu još veću tragediju, onu koja je radikalno izmenila živote ljudi i ove zemlje.

REKONSTRUKCIJE

režija: Dean Radosavljević

51 minut, Srbija, 2014.

Tokom leta, grupa prijatelja vraća se u rodni grad kako bi snimili dokumentarni film o malom gradu u Centralnoj Srbiji. Reditelj filma nema predstavu o tome šta film treba da bude niti kako da adekvatno predstavi svoj grad. Postupak kojem pribegava je da pokrene dekonstrukcije raznih linija radnje, u nadi da će takvim ometanjima njegov maglovito zamišljen film slučajno nastati.

Uprkos njihovim pokušajima da naprave film, bezdogađajnost dekonstruiše labavo postavljenu radnju više nego što su očekivali.

Ulaz slobodan

CZKD Bioskop realizuje se u 2014. godini uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Aleksandra Sekulić

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...