Susret opraštanja

18.04.2014. | 18:00

Pozivamo vas u petak, 18.04. u 18 h na Susret opraštanja

Radeći sa stotinama i hiljadama ljudi u raznim delovima sveta, uvideli smo kako jedan od temeljnih uzroka ljudske patnje, nezadovoljstva, i društvene i civilizacijske stagnacije, leži u nesposobnosti pojedinaca da otpuste od sebe sindrom žrtve i zameranja prema onima koji su im, u njihovim očima, napravili nešto nažao na ličnoj, lokalnoj, nacionalnoj, verskoj, etničkoj, istorijskoj, političkoj ili nekoj drugoj osnovi.

Ovakvo stanje je očito svuda u svetu, gde ni nakon puno godina od završetka raznih sukoba još nije došlo do javnog pomirenja i oprosta među narodima i pojedincima, a zameranja i nepravde sežu i do davno u prošlost. Dok god se prošlost ne može otpustiti i dok god se u srcu ne može pronaći snaga za oprostom, biće teško napraviti ekonomski, politički, socijalni i društveni napredak. Naprotiv, ekonomski, infrastrukturni, moralni i psihološki nivo društva će stagnirati i degradirati se, dovodeći čoveka do najnižih nivoa ljudske svesti, okovanih sramom, krivicom, apatijom, strahom, ljutnjom i ponosom.

Pošto je odavno prošlo vreme čekanja, i uistinu nemamo koga čekati, potrebno je da kao svesni i savesni građani preuzmemo na sebe odgovornost za praštanjem i molbom za oprostom na svim nivoima svoga života, polazeći od ličnog i porodičnog, pa sve do društvenog, nacionalnog i planetarnog.

Ssusret opraštanja je susret svih onih koji su spremni zameniti delovanje ega delovanjem svesti i srca. Ego smatra da on treba ili ne treba oprostiti. A mi u ovom susretu činimo upravo suprotno. Čak i ako smatramo da nam je neko naneo zlo, mi njima izražavamo žaljenje za naša dela te ih molimo za oprost, jer smo svesni da je njihovo delovanje samo posledica nečega što se ranije dogodilo među nama.

U ovom dvosatnom susretu, Ivan Bavčević vodi učesnike u shvatanje principa praštanja te nužnosti za takvim hitnim delovanjem. Ivan objašnjava snagu koju oprost ima za emotivno, mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, a posledično i čitavog društva. U vođenom unutarnjem procesu učesnici osvešćuju koja bića na zemlji treba da zamole za oprost zbog nečega što su napravili, a nisu iskomunicirali, prežalili ili imali hrabrosti i snage priznati. Ovim oslobađanjem na ličnom nivou otvara se prostor za osvešćivanjem nepravdi prema pripadnicima drugih skupina koje su počinile porodice, nacije, religije, ili rase kojima pripadamo. Tek na kraju učesnici osvešćuju i poslednji nivo, a to su zamerke i tereti koje u svojim telima i umovima drže prema drugim pojedincima, narodima i skupinama zbog nečega što su im napravili.

Ovakvim emotivnim, energetskim i mentalnim čišćenjem dolazimo do jasnoće i otvaramo mogućnost napretka i razvoja na svim razinama ljudskog postojanja. Ovim se procesom oslobađa ogroman potencijal ljudske kreativnosti i snage koji je do tada bio usmeren na prošlost, tugu i osećaj žrtve, a sada se može okrenuti sadašnjosti i praktičnom delovanju u smeru budućnosti. Praštanje nas povezuje s našom izvornom frekvencijom Ljubavi, a upravo ovde imamo test ljubavi. Nije nikakav uspeh voleti onoga koji ti je drag, za to ne treba ni truda ni energije, niti to pokazuje snagu i odlučnost ljubavi u tebi. Voleti onoga ko ti na površini možda nije drag je već pravi pokazatelj tvoje predanosti uzvišenom životu pravog čoveka. Tada dolazimo u stanje da svima opraštamo sve jer nikome ne zameramo ništa.

Milan Bojić

Slični članci

Loading...