Arkzin – kontekst

27.05.2014. | 19:00

U utorak, 27. maja u 19h

Predavanje: Arkzin – kontekst
Gost: Dejan Kršić

U okviru programa Studije konteksta: Diverzitet diverziteta, Dejan Kršić govoriće o nedavnoj akciji Arkzina: „Vratile se devedesete“, remedijaciji Arkzina u savremenom kontekstu, o tome kako se iskustvo ovog časopisa koji je stvarao javnost, danas može preneti i u novu proizvodnju javnosti.

O projektu „Vratile se devedesete“:
Arkzin se pojavljuje na kioscima kao samostalni prilog novinskog formata onim današnjim tiskanim medijima na ljevici koji stoje za pozicije koje su očigledno srodne Arkzinovoj, ali i pozicije s kojima je Arkzin donekle vječno polemizirao oko pitanja strategija političkog djelovanja. U tom susretu različitih medija mogu se iščitati razlike i sličnosti povijesnih trenutaka, ali i eksplanatorni i strateški dometi i ograničenja Arkzina
Arkzin

„Situacija je bitno drugačija nego devedesetih. Problem je u tome da ne možemo jasno reći šta je drugačije danas. Nažalost nemamo ni jasnu sliku šta je bilo devedesetih, posebno je nemoguće uspostaviti konsenzus u širem društvu. Mislim da nam danas fali neki novi medij koji bi nam objasnio šta nam se događa, šta je ova konzervativna kontrarevolucija“, Dejan Kršić u intervjuu za Slobodnu Evropu 26.11.2013

Dejan Kršić rođen je 1961. u Sarajevu. Diplomirao je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao grafički dizajner, publicist i prevoditelj. Član je HDD (Hrvatskog dizajnerskog društva), a od 2008. stalno je zaposlen na Odsjeku dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Održao je nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, primjerice u Zagrebu, Ljubljani, Rijeci i Beogradu, učestvovao na više kolektivnih izložbi (Salon mladih, Zagrebački salon, ZGRAF, Izložbe hrvatskog dizajna 01, 02, 03, Type Directors Club) i video-festivalima u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu.
Devedesetih godina bio je jedan od pokretača, grafički urednik, a kasnije i glavni urednik dvotjednog magazina Arkzin, te izdavačkog projekta Biblioteke Bastard. Posljednjih deset godina član je udruge za vizualnu kulturu WHW/Što, kako i za koga. Autor je teksta publikacije o Borisu Bućanu, dobitniku nagrade HDD za životno djelo (HDD, Zagreb 2006), monografije Mirko Ilić: strip/ilustracija/dizajn/multimedija (AGM/Profil, Zagreb 2008), kustos prateće retrospektivne izložbe Mirko Ilić: strip/ilustracija/dizajn/multimedija (Zagreb, Rijeka, Virovitica, Maribor, Tuzla), autor koncepcije izložbe Fragmenti iz opusa Mihajla Arsovskog (HDD, Galerija SC, Zagreb 2008) te monografije Mihajla Arsovskog (u pripremi).
dejankrsic.wordpress.com

Savet Studija konteksta: prof. Milena Dragićević Šešić, Dejan Ilić (Fabrika knjiga, časopis Reč), Srbijanka Turajlić, Mladen Đorđević, Saša Ilić (Links), Atila Širbik (Attila Sirbik, Symposion), Branislav Dimitrijević (Škola za istoriju i teoriju umetnosti u CSU, Beogradu), Predrag Brebanović (Centar za istoriju i teoriju književnosti), Snežana Skoko (predavač na kursevima Centra za stvaralaštvo mladih), Ružica Marjanović (Festival “Na pola puta”, Užice), Ana Vujanović (TKH – projekat “Raškolovano znanje”), Vesna Milosavljević (SEEcult), Nikola Dedić, Ivana Aleksić.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...