Neispričane priče prisilnih mobilizacija

07.05.2014. | 17:00

Predstavljanje programa Neispričane priče i rezultata prvog projekta o prisilnim mobilizacijama izbeglog stanovništva devedesetih godina u Vojvodini i Srbiji

U petak, 09. maja u 18h

Učestvuju

Boris Dimitrijević – istraživač na projektu Ukradena Sloboda

Branislava Opranović – Novinarka lista Dnevnik

Željko Stanetić – direktor Vojvođanskog građanskog centra i koordinator programa

Program pod nazivom Neispričane priče nastao je iz potrebe da se osvetle bitni slučajevi masovnih kršenja ljudskih prava koji su se desili na teritoriji Vojvodine tokom devedesetih godina, ali i da ukaže na hrabre poteze pojedinaca u tom periodu. Svaka od pojedinačnih priča predstavlja zbir individualnih iskustava različitih aktera prenetih u pisanoj, audio ili video formi. Pored izjava, u okviru svake priče predstavljeni su i medijski dokumenti vezani za određene događaje, zvanični državni dokumenti, sudski spisi i slična faktografska građa koja doprinosi razumevanju konteksta u kome su se ti događaji odigrali.

U petak će biti predstavljeni razultati jednogodišnjeg istraživanja o prisilnim mobilizacijama izbeglog civilnog stanovništva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Srbiju pod nazivom Ukradena sloboda, a ujedno će biti najavljen i početak istraživanja o proterivanju hrvatskog stanovništva iz Vojvodine, odnosno Srema, pod nazivom Nepodobni građani. Podaci do kojih naši istraživači dođu u narednom periodu, kao i oni koji su već prikupljeni, pored svog mesta na veb platformi neispricaneprice.com, naći će se i u štampanoj verziji u vidu multimedijalne publikacije upotpunjene dokumentarnim filmom o svakom od ovih događaja. Nakon tog perioda, očekuje nas poslednja i ujedno najzahtevnija od priča koje sačinjavaju ovaj program, a to je priča o dezerterima, mirovnim pokretima u Vojvodini, o onima koji su rekli ne ratu.

Veb platforma Neispričane priče i informacije koje kao svojevrsna medijateka nudi, premostiće jaz između nedostupnosti informacija koje govore o različitim kršenjima ljudskih prava u Vojvodini i nezainteresovanosti medija za ove teme sa jedne strane i, potrebe razvijenog građanskog društva da takve događaje pamti. Neispričane priče za cilj imaju dekonstrukciju zaborava i očuvanje sećanja na bitne događaje iz bliske prošlosti u kolektivnoj memoriji stanovništva kao jedan od osnovnih preduslova neponavljanja. Svojevrstan edukacioni alat koji predstavlja platforma, najveću vrednost nosi u različitosti dokumenata koje nudi i mogućnosti njene baze da se iznova obnavlja, širi i upotpunjuje. Duboko verujemo da program Neispričane priče, projekti koji se trenutno realizuju u okviru njega, ali i oni koji nas očekuju u narednom periodu, doprinose izgradnji odgovorne kulture sećanja.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...