23 godine od ubistva Josipa Reihl Kira

30.06.2014. | 16:00

Izložba Centra za kulturnu dekontaminaciju ”Ko je tebi Reihl Kir?”, autorke Tanje Simić Berclaz i Metaklinike, nastala je u saradnji sa Centrom za mirovne studije iz Zagreba, Biroom za ljudska prava iz Tuzle i Mirovnim institutom iz Ljubljane.

Ova izložba, premijerno prikazana 23. jula 2010. u CZKD-u, prikazuje tragičnu sudbinu Slavonca Josipa Reihl Kira, načelnika Policijske uprave u Osijeku, koji je 1.jula 1991. godine kao jedna od prvih žrtava rata u Hrvatskoj ubijen u selu Tenje. Dvadeset i osam metaka u telu ovog policajca, bili su odgovor na njegove višemesečne mirovne napore da pokuša zaustaviti krvoproliće koje je usledilo u bivšoj Jugoslaviji. Ubio ga je Antun Gudelj.

CZKD je ovom izložbom doprineo regionalnom projektu ”Manjine za manjine”, u nameri da podseti na mirovnjaka Reihl Kira. Takođe, namera organizatora je bila da se ovom izložbom ukaže na napore njegove supruge Jadranke Reihl-Kir, koja već dvadeset godina nastoji saznati istinu o ubistvu njenog muža, te da izvršioci i naredbodavci budu privedeni pravdi.

Reihl-Kir bio je šef policije iz Osjeka, koji je zbog svojih mirnodopskih napora ubijen 1. jula 1991, na samom početku rata u Hrvatskoj. Kir je išao od barikade do barikade, pokazujući da je nenaoružan, pokušavajući da smiri i urazumi sugrađane sa obe strane i da ih odgovori od otvorenih sukoba. Početna ideja je da instalacija u vezi sa Kirovim životom bude neka vrsta intimnog prostora, ali bez voajerske emocije koja bi ljude naterala da pomisle da zadiru u nečiju privatnost. Stoga, instalacija je transparentna, sačinjena od tri otvorena ormara, svedena na nivo konstrukcije, u kojoj su okačeni printovi vezani za Kirov život. Ovo je veoma pokretna i praktična instalacija, napravljena sa ciljem da bude prikazana na više od 25 lokacija na teritoriji bivše Jugoslavije.
Izložba je do sada bila postavljena u Beogradu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Sarajevu, Brčkom, Tuzli, Mariboru, Ljubljani, Kopru itd.

Slični članci

Loading...