Follow up: 5. Festival nesvrstanog stripa Novo Doba 2014 DIMENZIJA LUDILO

29.09.2014. | 18:00

Peti festival nesvrstanog stripa Novo Doba će biti održan od 29. septembra do 5. oktobra 2014. godine na više lokacija u Beogradu i Pančevu. Sedmodnevni i ntenzivni program festivala obuhvata dnevne aktivnosti uglavnom posvećene radionicama, i bogati noćni program izložbi, video projekcija i muzičkih dešavanja.

Kao posebno atraktivan deo programa organizatori preporučuju izložbu zagrebačke grupe Zzot (29. septembra u 20h u Centru za kulturnu dekontaminaciju), izložbu finskog strip autora Marka Turunena (1. oktobra u 19h u Kulturnom centru Rex) i brojne otvorene radionice.

Ponedeljak, 29. septembar, u Centru za kulturnu dekontaminaciju:

18:00
Medijska arheologija – Kugla glumište
Predstavlja Jovan Bačkulja, u saradnji sa Javnim servisom
http://www.medarh.org
19:00
Družba SITO(S)TISAK (Zagreb)
Sito štampa uživo
http://vimeo.com/87804122
20:00

Izložba
ZZOT (Zagreb 1983-1994)
U saradnji sa grupom Metaklinika (Beograd)

U prisustvu Helene Klakočar, Miljenka Sekulića & Ane Janjatović-Zorica
http://www.metaklinika.com

Novo Doba pruža odabrani pregled veoma aktivne i produktivne nezavisne scene, kako u Srbiji i ex regionu tako i u širem međunarodnom kontekstu, te time prezentuje spektar nesvrstanih autora, medija, stilova, tehnika, podžanrova, veština, lepih veština, kontrakultura, kultura i nekultura. I više od toga, festival nudi neposredan uvid u Dimenziju ludilo, što je istovremeno tema ovogodišnjeg festivala.

Ove godine će u otvorenim radionicama učestvovati svi gosti festivala, autori i zainteresovana publika, kao i mladi štićenici iz udruženja za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“. Radionice će prezentovati niz aktivnosti i veština vezanih za rad na stripu i izdavanju stripa: zajedničko crtanje i osmišljavanje strip izdanja i ilustracija, sito štampu i slične procedure koje omogućuju autorima da u „DIY“  uslovima štampaju vlastite stripove, fanzine i sveske grafičkih radova.

Izložbom zagrebačke skupine ZZOT, koja je obeležila alternativni i avangardni strip osamdesetih godina prošlog veka, ukazuje se na postojanje izvesnog kontinuiteta tendencija i senzibiliteta u oblasti nezavisnog stripa, a posetioci će doživeti jedan veoma živahan, duhovit i multidisciplinaran rad sada već prepoznatih i uspešnih aktera iz navedene skupine ZZOT.

Brojni učesnici festivala iz zemlje i inostranstva su, između ostalih  – Marko Turunen iz Finske, DunjaJanković, Igor Hofbauer i Miron Milić iz Hrvatske, Goran Dačev iz Makedonije, Mathieu Desjardins i Renard IV iz Francuske, Anna Ehrlemark, Mattias Elftrop i Heidi Somero iz Švedske, grupa Grejpfrut, Ekološko društvo Porevit i klub Menza pri Koritu iz Slovenije, grupe Studiostrip, Mubareć i Karkatag iz Beograda, Miroslav Lazendić iz Subotice, Aleksandar Zograf i drugi.

Godinama generisana, regionalno i međunarodno umrežena, nepatvorena Dimenzija ludilo slobodno će se baškariti po odabranim lokacijama u Beogradu i Pančevu i pokazivati tendencije na međunarodnoj sceni nezavisnog, alternativnog i avangardnog stripa te srodnih mu i bliskih umetničkih grana.

Kao i uvek svi programi su slobodni i besplatni, lepi i potresni.

Više informacija i kompletan program ovogodišnjeg festivala nalazi se na:

www.novodobafestival.net

i na facebook stranici:

www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...