Follow up: „Obrenovac je prisutan“

30.09.2014. | 19:00

„Obrenovac je prisutan“ je interaktivna audio instalacija nastala kao rezultat dugogodišnjeg osećanja beznađa povodom političke situacije u Srbiji, a koje je kulminiralo osećanjem besa i očaja izazvanih ponašanjem Premijera Srbije tokom i nakon poplava koje su zadesile mnoge gradove u Srbiji. Ovaj zvučni performans kombinacija je dokumentarnog i igranog materijala, ali posebnu snagu mu daje i prisustvo Žene iz Obrenovca, koja će nakon emitovanja snimljenog materijala, podeliti sa publikom određena osećanja i intimne istine vezane za poplave u njenom gradu.

Oslobođeni svake objektivnosti, jer se bavimo umetnošću a ne istraživačkim novinarstvom, želimo da skrenemo pažnju na samo jednu od mnogo važnih tema u našem društvu, o kojima gotovo niko ne govori. Cenzura postoji, ako na nju pristajemo; makete blistaju, dok o nasipima ne mislimo.

Autori instalacije ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci, nevladinoj organizaciji i ne bave se nikakvom vrstom društveno-političkog aktivizma. Bave se samo umetnošću i ovim postupkom žele da preispitaju svoje saučesništvo u brutalno neukusnoj demagogiji Premijera i njegovih istomišljenika, kao i mrtvačko-konzumersku pasivnost prestravljenih građana Srbije.

CZKD je jedini prostor u Beogradu, od mnogih koje smo kontaktirali, koji je pristao da nam ustupi termin i prostor za ovaj neprofitni projektat.

Reditelj: Jana Maričić

Dramaturg: Vuk Bošković

Kompozitor: Božidar Obradinović

Dizajner zvuka: Mlađan Matavulj

Glumica: Milena Predić

Žena iz Obrenovca: Aleksandra Belić

Jana Maričić

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...