OTVORENA SKOLA EKONOMIJE: BITCOIN – Alternativna valuta

03.10.2014. | 17:00

U okviru Otvorene škole ekonomije, upoznavanje sa alternativnom valutom BITCOIN, u petak 03.10.2014. u 17h u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Uvodno izlaganje o Bitcoin-u će dati Aleksandar Matanović iz organizacije Bitcoin365, posle čega sledi razgovor. 

Bitcoin je decentralizovana digitalna valuta, bazirana na open source peer-to-peer Internet protokolu. Ono sto klasičnom novcu daje vrednost jesu državna podrška i poverenje. Bez toga papirne novčanice vrede koliko papir na kome su odštampane (tj. uglavnom ništa), a kovanice onoliko koliko vredi sam metal od koga su izrađene. Državna podrška u osnovi diktira i poverenje u novac, jer se u valuti države koja ga emituje, računaju i plaćaju porezi i druge dažbine, a odatle implicitno sledi i poverenje u državnu zaleđinu novca. Novac i monetarna vlast je jedno od bitnih obeležja državnosti. Za razliku od toga, Bitcoin nema podršku bilo koje vlade ili druge velike državne institucije. Ipak, njime je počelo da se trguje na Internetu, kupuju dobra i plaćaju usluge, menja se za pravi novac i obrnuto itd. Bilo je nekoliko pokušaja uvođenja virtuelne Internet valute do sada. Ipak, kako objasniti situaciju u kojoj vrednost bitcoina raste i sve više ljudi ga kupuje ili se uključuje u pronalaženje odnosno „iskopavanje“ (rudarstvo) ovog svojevrsnog blaga i trgovinu njime. Da li je to želja za finansijskom slobodom oslobođenom nadzora, jednostavnost transakcija, brzina, efikasnost, intrigantnost koncepta, niska cena transakcija, mogućnost da se učestvuje u stvaranju nečega što je nadnacionalno i izvan državnih ograničenja ili nešto sasvim deseto?

Vise informacija o Bitcoin-u, možete naći ovde:

https://ecd.rs/pages/dgs
https://bitcoin.org/

Otvorena skola ekonomije je participativni umetnički projekat zasnovan na samo-organizaciji i samo-aktivaciji građana u cilju demokratizacije znanja iz oblasti ekonomske teorije i prakse koje nisu obuhvaćene dominantnim neoliberalnim diskursom koji stavlja teg na profitu pojedinačnih subjekata. Grupu čine 22 stalna člana i ista je permanentno otvorena za uključenje svih zainteresovanih. Kordinator i inicijator projekta je Danilo Prnjat, a mentor grupe „Breht kao metod“, Studija konteksta, Centra za kulturnu dekontaminaciju je Zlatko Paković. Svi događaji koje organiyuje Otvorena skola ekonomije su otvoreni za sve i javni.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...