Follow up: „Mandala i krst / Zbogom oružje“ Zoran Naskovski

25.11.2014. | 19:00

Utorak, 25.novembra u 19h

ZORAN NASKOVSKI MANDALA I KRST / ZBOGOM ORUŽJE / projekcije i distorzije 

Dvostruka karusel slajd projekcija – 2 x osamdeset slajdova u boji, 2 slajd projektora, 2 mikrofona, zvuk

20 tanjira „Keramika Bratunac“

Live video projekcija – Andreja Mirić

Upozorenje: Stroboskopski efekti na izložbi mogu izazvati epileptički napad kod ljudi koji pate od fotosenzitivne epilepsije.

 Izložba je u trajanju od 25.11.2014. – 1.12.2014.

Stroboskopska situacija ukrštenih video i karusel slajd projekcija formira prostor za napeti odnos između „indeksikalnosti“ praznih, korišćenih pa odbačenih futrola za lično naoružanje i „ikoničnosti“ detalja sa dekorativnih tanjira nastalih u SFRJ kao proizvoda preduzeća Keramika iz Bratunca. Veza ornamenta i zločina ovde je postavljena kao propozicija za promišljanje estetsko-političke interakcije karakteristične za nasilje generisano ideologijama, za promišljanje onoga što prepoznajemo kao snažno „brendirane“ distorzije koje kroz slike humanizma i nasilja, postaju danas sastavnim delom jednog univerzalnog procesa normalizacije koja briše svoje protivrečno poreklo.

Zoran Naskovski (1960.) magistrirao je na Univerzitetu umetnosti / Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi u oblasti vizuelnih umetnosti, baveći se videom, fotografijom, performansom, instalacijama, Internet projektima itd.
Radovi Naskovskog izlagani su kako na srpskoj umetničkoj sceni tako i na brojnim međunarodnim izložbama u institucijama kao sto su: Whitney Museum u Njujorku; Andy Warhol Museum u Pitsburgu; Tate Britain u Londonu; Centre Georges Pompidou u Parizu; Hamburger Bahnhof u Berlinu; Fridericianum Kassel u Kaselu; MACRO u Rimu; Moderna Museet u Stokholmu; Kunsthalle Wien u Beču; Ludwig Museum u Budimpešti, itd. Učestvovao je 2007. godine na centralnoj izložbi 52. Bijenala u Veneciji „Think with the Senses – Feel with the Mind. Art in the Present Tense”. Dobitnik je nagrade Memorijala Nadežde Petrović 1996. godine, nagrade godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost Beograd 1997. godine, nagrade 44. Oktobarskog salona 2003. godine i 47. Oktobarskog salona 2006. godine.

Likovni program CZKD 2014. podrzali su Ministarstvo klture i medija Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda

Foto: Srdjan Veljovic

Slični članci

Loading...