Follow up: Likovni program: Review and Update: Igor Grubić i Branka Benčić

12.12.2014. | 19:00

Likovni program CZKD 2014

12.12. 2014.

Review and Update: Igor Grubić i Branka Benčić

 

Kustoska i umetnička istraživanja koje prepoznajemo kao relevantne za razumevanje zajedničkih pitanja o mogućnostima i praksama umetnosti danas, u specifičnom kontekstu i u dijalogu sa širim međunarodnim procesima. Novi projekat Igora Grubića razmatraćemo u nizu njegovih radova i razgovarati o razvoju umetničkog metoda i artikulaciji odgovora na društvena pitanja. Sa kustoskinjom Brankom Benčić razmatraćemo na primerima recentnih kustoskih koncepcija moguće prakse i promene paradigmi kustoskog rada.

 

19h

Prezentacija i predavanje: Branka Benčić

Branka Benčić, nezavisna kustosica i likovna kritičarka. Kustosica popratnog programa Pula film festivala usmjerenog na izlaganje eksperimentalng filma, videa, filmova umjetnika te multimedijalnih instalacija (od 2002, CINEMANIAC). 2003 – 2007 direktorica i kustosica Galerije 01 (Zagreb). Programska suradnica festivala VideoDialoghi (Torino, IT, 2005- 2006). Djeluje na području suvremene umjetnosti, teorije vizualne kulture, eksperimentalnog filma i fotografije. Kurirala je oko 30 skupnih i više od 40 samostalnih izložaba, te projekcija filmskih i video programa u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1997. g. objavljuje tekstove iz vizualnih umjetnosti u novinama, časopisima, te katalozima izložaba; predavala je o suvremenim umjetničkim praksama na simpozijima, radionicama i festivalima itd. Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao curator-in-residence boravila u Intenational Studio and Curatorial Program ISCP New York (2008-2009). Živi i radi u Zagrebu. Izložbe (izbor): Clueless – geometrija nesporazuma (Torino, IT 2010, sa L. Tadorni), Transformacije/ Mapiranje grada (Pecs, EU Capital of Culture 2010); Arhitektura i film – subjektivni prostori (Pula, 2009), Risque d’attente (Zagreb i Labin, 2008, 2009, sa L. Tadorni), Filmovi i fotografije Babette Mangolte (Pula,2008), Antun Motika Fotoklaži 1942 – 1965 (Pula, 2009), Re/Konstrukcije (Osijek, 2008), HopScotch+Locating Identity (New York, 2008).

20h

Autorska prezentacija: Igor Grubić

„Crni peristil“ 7 min

„Knjiga i društvo“ 12 min

„East side story“ 14 min

„Anđeli garavog lica“ 17.30 min

„Spomenik“ 20 min radne verzije filma

Igor Grubić (Zagreb, 1969.) multimedijalni je umjetnik i performer, bavi se fotografijom, videom te umjetničkim aktivizmom. Višestruko je nagrađivan, autor je brojnih projekata ( „Crni peristil“,“Knjiga i društvo“) samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Crni Peristil (1998.) jedna je od njegovih prvih akcija te predstavlja nezaobilazno mjesto u povijesti novije hrvatske umjetnosti. Crnim peristilom umjetnik progovara o hrvatskoj socijalno političkoj stvarnosti s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća. Ova akcija, koja reinterpretira bojanje Peristila u crveno revolucionarne 1968. godine, ukazuje na postajanje velike „crne mrlje“ na hrvatskoj političkoj i društvenoj, sceni te na „umrljanu“ svijest i moral hrvatske javnosti. Burna polemika u javnosti pokrenuta je 1998. nakon što je obojio crni krug na splitskom Peristilu, zbog čega ga je tužilo Državno odvjetništvo . Zbog snažnog javnog odjeka odustalo se od tužbe zbog »uništavanja javne imovine«, a rad mu je nagrađen na 33. zagrebačkom salonu.Umjetnički projekt Igora Grubića „366 rituala oslobađanja“ (2008.) realiziran je kao niz mikropolitičkih akcija i intervencija koje je umjetnik izvodio gotovo svakodnevno tijekom 2008. i 2009. godine, a objedinjuje već prije korištene taktike – citatnost, utjecaj pop kulture, bliskost sentimentu historijske konceptuale, šamanistički pristup umjetnosti, gerilske/ilegalne akcije, izravnost susreta s ulicom, performativnost, građanski neposluh, poetski terorizam.

“Poetski, eksperimentalni dokumentarni film “Spomenik” Igora Grubića bavi se jednom prvorazrednom kulturnom i političkom temom na meditativan, filozofski način. Bit će to prikaz nekoliko apstraktnih, modernističkih spomenika iz doba socijalizma koji zajedno s moćnom prirodom koja ih okružuje čine dojmljive vizualne metafore, svojevrsnu vizualnu poeziju. “Spomenik” je zamišljen kao vizualni esej (bez dijaloga i naracije) o “životu” tih impresivnih djela socijalističkog kiparstva i stanju u kojem se nalaze, propitujći njihovu današnju svrhu. Iako se to na nekima gotovo ni ne vidi, mnogi od spomenika bili su bombardirani, djelomično srušeni ili teško “ranjeni” tijekom 90-ih. Upravo je sustavno uništavanje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj tijekom prve polovice 90-ih i Domovinskog rata, kad je stradalo oko 3000 spomenika, bilo motivacija za snimanje filma. “

Više na:

http://www.upogoni.org/wp/2014/projekcija-filma-spomenik-igora-grubica/

Film “Spomenik” realizovan je uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung.

Likovni program CZKD 2014 podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Uprave Grada Beograda.

Foto: Srđan Veljović

Slični članci

Loading...