Follow up: Promocija knjige karikatura „Trajno prošlo vreme: hronologija/1990-2001“ Predraga Koraksića Koraksa

17.12.2014. | 19:00

Pozivamo Vas na promociju knjige karikatura

Trajno prošlo vreme: hronologija/1990-2001

Predraga Koraksića Koraksa

sreda, 17. decembar 2014. u 19 časova

Centar za kulturnu dekontaminaciju

O knjizi govore:

dr Branka Prpa

Dušan Veličković

Ivan Čolović

Predrag Koraksić Koraks

Koraksova knjiga karikatura, “Trajno prošlo vreme: hronologija/1990 – 2001“, u izdanju Alexandria Press iz Beograda, sa objašnjenjima i napomenama istoričara, na srpskom i engleskom jeziku, predstavlja  jedinstveni vodič kroz prošlost koja traje. Knjigu je priredila istoričarka dr Branka Prpa,  a uvodne tekstove su napisali Dušan Makavejev, Bora Ćosić i Vladimir Pištalo.

Legendarni karikaturista Predrag Koraksić Koraks, svojim duhovitim i ubojitim ctežima, bolje od svakog  komentara i analize, opisao je zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije poslednjih decenija. Koraksova dnevna hronika najgorih godina našeg života ima efekat i otrežnjenja i moguće terapije.

Rekli su o Koraksu:

“Čudesne i naizgled tako daleke zime ’96/97. desila se neobjašnjiva plima takozvanih šetača po mrazu… Niko ništa nije čak ni tražio, sem da se svaki glas broji kao jedan glas.Rado bih izjavio da su te zimske čarolije u mnogome dugovale po svojoj građanskoj pismenosti Koraksovom grafičkom iskazu”

Dušan Makavejev

“Ne znam nijednog karikatursitu koji sad radi bilo gde u svetu koji je neprestano tako inventivan i tako konzistentno dobar “

Čarls Simić

“…silno oduševljenje izbija iz čovekova srca pri Koraksovim crtežima koji razotkrivaju zlo, mržnju, ubilački dar diktatora, nema tu grohota iz cirkuske arene…”

Bora Ćosić

“Jedna od božjih zapovesti, u slobodnom prevodu, glasi: Ne budi lažni svedok! Koraks je ispunio tu zapovest. Bez oaza čistote kakvo je Koraksovo delo, naše brutalno vreme izgledalo bi gore.”

Vladimir Pištalo

“Predrag Koraksić je najgori karikaturista na svetu. Kada gledam njegove crteže, dođe mi da više ne budem levičar”.

Mirjana Marković

Foto: Srđan Veljović

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...