Okrugli sto „Feminizam antipod nacionalizma“ – godinu dana posle

16.12.2014. | 12:00

Okrugli sto

„FEMINIZAM ANTIPOD NACIONALIZMA“ – GODINU DANA POSLE

Centar za kulturnu dekontaminaciju, 16. decembar, 2014

12.00-14.00 Predstavljanje publikacije  Patriotizam i patrijarhat – uticaj nacionalizma na rodnu ravnopravnost“ (Kvinna till Kvinna 2014, Christina Wassholm i Annika Hamrud).

Govore:

Maja Stajčić Riza Aragon, Kvinna till Kvinna

Sara Duarte, EXPO Fondacija

Nela Pamuković, Ženska mreža Hrvatske

Zlatiborka Popov Momčinović, Univerzitet Istočno Sarajevo

Snežana Jakovljević, Udruženje žena Peščanik, Kruševac

15.00-17.00 Feminizam antipod nacionalizma – Uticaj nacionalizma na ženska prava i ravnopravnost, Srbija i okruženje  

 

Šta u ovom trenutku vidimo kao najveću pretnju ženskom pokretu i ženskim organizacijama? Kako kao građanke i aktivistkinje doživljamo sve što nam se dešava? I šta nam se, u stvari, dešava? Kako nacionalizam utiče na naš rad? I koje strategije koristimo / možemo da koristimo da bismo mu se suprotstavile?

U uvodnom delu govori Jelena Višnjić, BEFEM, Beograd, autorka studije  „Pogledaj me nevernice“: desnica o ženama, žene u desnici i biće prikazan dokumentarni film Mirele Veljović, Ženski forum, Prijepolje o studijskoj poseti aktivistkinja iz Srbije Švedskoj i okruglom stolu u organizaciji KTK, novembra 2013.

******

„Patrijarhat i patriotizam – uticaj nacionalizma na rodnu ravnopravnost“

U tekstu naslovljenom sa „Mržnja i domaćice“, Christina Wassholm analizira situaciju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji kroz analizu programa političkih partija, razgovor sa predstavnicama/cima državnih organa, ekspertkinjama i braniteljkama ženskih prava. U drugom delu publikacije „Kad se pojavi nacionalizam – jednakost nestaje“, Anika Hamrud, nakon što u uvodu kaže da je borba protiv onih koji se smatraju štetnima za naciju, lepak koji drži evropske nacionalističke partije zajedno, piše o jačanju nacionalističkih partija u Mađarskoj, Holandiji, Austriji, Francuskoj i Švedskoj.

Slični članci

Loading...