Follow up: „Živi, mrtvi i ostali“ – 20 godina CZKD-a

01.01.2015. | 12:00

20 GODINA CZKD

Izložba “Živi, mrtvi i ostali”

1. januar 2015. tačno u podne i 9. – 20. januar, od 16-18h

www.20czkd.org

Preuzmite PLAKAT pozivnice.

POZIV

Tačno u podne 1. januara 2015. obeleženo je dvadeset godina javnog rada Centra za kulturnu dekontaminaciju u Paviljonu Veljković, izložbom „Živi, mrtvi i ostali“. Naša prva izložba otvorena je, možda anticipacijski, zvukom sirene za uzbunu i podizanjem – sa poda na zidove –  dokumenata, fotografija, knjiga i drugih predmeta koji su preživeli višedecenijski diskontinuitet u kulturnoj nameni prostora u Birčaninovoj 21. Bio je to poziv na uspostavljanje kulturnog i javnog dobra i osvajanje polja za političku akciju u vremenu u kome nije bilo potrebno mnogo da se objasni naziv Centra za kulturnu dekontaminaciju. Tada nismo mislili da ćemo se sresti i 1.januara 2015.

Sačinjena od imena više hiljada ljudi koji su se odazvali inicijalnom ili nekom od naših kasnijih poziva, kao i od priziva novih, izložba “Živi, mrtvi i ostali” vrši svesnu intervenciju u spomeničkoj tradiciji. Razumevajući napravljeni popis imena izvan granica memorijalnog obeležavanja, ona ga potpisuje, s namerom da predloži kriterijum autorstva našeg dosadašnjeg rada.

Spisak sadrži imena osnivača, saradnika, učesnika, pomagača, aktivne publike, majstora, slučajnih i namernih gostiju, prijatelja i sagovornika, koje smo tokom proteklih šest meseci pronalazili u arhivi Centra, uvidom u programe, štampane materijale, beleške, sećanja, račune i prepisku. Spisak nije konačan, već apokrifan. Želimo da iniciramo dalji upis imena, ali i da napravimo indeks u kojem će se autori povezivati s delatnostima, akcijama i projektima Centra za kulturnu dekontaminaciju u kojima su učestvovali. Time ćemo se baviti tokom godine koja počinje.

Pozivamo vas da nam se od 9. – 20. januara, od 16-18h, na izložbi u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i putem stranice http://www.20czkd.org pridružite u ovom nastojanju.

A(RTI)K(ULA)CIJA

Posvetićemo 2015. godinu promišljanju svog dvadesetogodišnjeg učinka i vraćanju arhivi, u smislu u kojem je takav zahvat uvek osuđen na nezavršenost, ali obavezujući. I, pre svega – javan. Jubileji, naravno, nisu jedino vreme uranjanja u nasleđe. Znamo da se imperativ kalendarskog obeležavanja jubileja ispostavlja kao prepreka interpretaciji. Isto tako, kao institucija koja je konstitutivno odredila teme politika sećanja, odnosa prema prošlosti i memoralizacije kao polje svog delovanja, svesni smo odgovornosti da omogućimo postavljanje modela dalje a(rti)k(ula)cije rada Centra za kulturnu dekontaminaciju, naročito u onom delu gde je Centar bio ne pokretač, nego učesnik, katalizator ili promoter drugih pokreta i incijativa, delegirani javni prostor.

Uz poziv iznesen izložbom “Živi, mrtvi i ostali” i indeks autorskih priloga za rad Centra, pripremamo i kritičku hronologiju sopstvenog rada (“I tako se skupilo”), koja će izaći iz štampe 2015. godine.

Uputili smo poziv za autorske priloge biografiji Centra i očekujemo da se putem web stranice http://www.20czkd.org projekta uključite u interpretaciju i analizu koja predstoji. U logici svakog javnog poziva jeste i stav o kriterijumima za učestvovanje. U ovom slučaju, radikalno demokratski princip doprinosa, naglašen izložbom “Živi, mrtvi i ostali”, samo je jedan od načina reafirmacije javnog govora i kritičkog mišljenja. S druge strane, poziv na okupljanje, na odgovor, prevazilazi okvire potpisanih i upisanih tokom našeg dosadašnjeg rada. Obraćamo se i onima koji su nam odgovorili ili o nama govorili, koji su delovali u okviru programa, u zajednicama sećanja i pragmatičnim kooalicijama akcije i/ili autorske intervencije. Poziv na artikulaciju izlazi i preko granica tih pretpostavljenih zajednica… i ostalima.

Nepotpuni spisak koji smo sačinili nije lista dobrog društva, političkih prijatelja, srodnih duša ili umetničkih senzibiliteta… Popis je uznemirujući. Kao mesto okupljanja i javnog govora, Centar je problem onoga što zovemo živeti zajedno, sistematično dovodio do konsekvenci iza iluzija tolerancije i alibija pristojnosti. Ispostavlja se da je najteže nastaviti razgovor. A to podrazumeva i analizu razloga zbog kojih se javna artikulacija danas čini sve manje mogućom.

Čestitamo vam dvadesetogodišnjicu rada CZKD. Čestitamo svima / nama koji smo uspostavili i dalje uspostavljamo pojam Centra kao zajedničkog kritičkog mesta, kulturnog i javnog dobra.

Napad moralne panike nameće da slavlje bude radno, skromno, u krugu porodice i u duhu ušteda. Mi (se) pozivamo na bogato nasleđe, koje obavezuje na hrabre i nepredvidljive nastavke a(rti)k(ula)cije.

http://www.20czkd.org

———————————————————————————————————————————————————————-
.
Koncept: A.M. (Ana Miljanić inicijalno)

Urednički tim: Ana (Isaković, Miljanić), Borka (Pavićević) i Ljuba (Ljubica Slavković).

Zahvaljujemo: Radovanu Kupresu, Branku Paviću i Jovanu Ćirilovu na razgovorima, savetima i pomoći u toku pripreme izložbe “Živi, mrtvi i ostali”.

Art direkcija: Vjeko Sumić

Arhitekta: Ljubica Slavković

Arhiva CZKD-a: Ana Isaković

Web prezentacija: Ljubica Slavković

Web programer: Miša Kostić / www.20czkd.org

Izrada: SGSR Ljubinko Đurković

Tim Centra: Goran Cetinić, Barbara Davis, Ivica Đorđević, Ana Isaković, Lola Joksimović, Ana Miljanić, Betim Nevzati, Dejan Pantić, Borka Pavićević, Tanja Petovar, Aleksandra Sekulić, Ljubica Slavković, Dragan Škorić, Slavica Vučetić

Foto: Srđan Veljović

Slični članci

Loading...