Premijera filma „Gram Kilogram Tona“ Janka Baljaka

18.03.2015. | 19:00

Konferencija za medije i premijera dokumentarno-igranog filma Janka Buljaka

„GRAM, KILOGRAM, TONA“

“Gram, kilogram, tona” je dokumentarno-igrani film o mehanizmima organizovanog regrutovanja maloletnika u trgovinu drogama u Srbiji. Dvanaest mladih sagovornika, koji su na izvršenju kazni za ova krivična dela, govori o svojim sudbinama i donosi priču o ulasku u taj začarani krug iz koga se teško nalazi izlaz. Uz štićenike Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, kockice mozaika ove teške teme upotpunjuju intervjui sa ekspertima, igrane rekonstrukcije i dokumentarno-arhivski zapisi.

Ovo je ujedno i bolna priča o raspadu jedne države, slomu srednje klase, moralnih vrednosti i onome što je građane Srbije zadesilo u teškoj tranziciji koja traje i dalje. Ta tranzicija izražena je i kroz priču o piramidi trgovine narkoticima koja ide od ulične prodaje droge na grame, razvija se u prodaju na kilograme kroz stvaranje mreže ulične prodaje (kakvu je stvorio Zemunski klan) i kulminira prodajom na tone, karakerističnom za narko kartele.

I dok prolazimo kroz tranziciju – situacija na ulicama Srbije je ista: prodaje se najjeftinija droga u regionu. Nedostatak adekvatnih odgovora na problem zloupotreba maloletnika je sve češći, jer je Zakon prema njima blaži, a građani se samorganizuju u udruženja koja se bore protiv trgovaca narkoticima, kao što je “Sveti Sava”.

REČ AUTORA

Sa iskustvom autora koji je imao taj čudesni flash filma „Vidimo se u čitulji“ koji je negde aktuelan i posle dvadeset godina, prihvatio sam ideju da se vratim u priču o organizovanom kriminalu. Mnogo mi je više hrabrosti i radoznalosti bilo potrebno za priču o dostupnosti droge maloletnicima. Jer pored nekih stvari prolazimo svakodnevno, ali svesno ili nesvesno žmurimo ispred činjenica. Saznanja koja smo u otkrili u istraživanju bila su više nego šokantna. Mene je, kao roditelja tri ćerke u kritičnim godinama, dodatno porazilo saznanje o tome koliko se starosna granica za prosečnog konzumenta droge spustila – na svega 14 godina. Ali informacija koja me je zakucala za stolicu je da najmađi registrovani korisnik heroina u Lazarevcu ima 12 godina. Motivaciju i rediteljsku viziju za ovu temu nažalost nisam dugo tražio.

Janko Baljak, reditelj

PRODUKCIJA I AUTORI:

Dokumentarno-igrani film “GRAM, KILOGRAM, TONA”, nastao u produkciji Monte Royal Pictures, traje 63 minuta i rađen je u HD formatu.

Scenario i režiju potpisuje Janko Baljak, producent i koautor je Bojana Maljević, a izvršni producent Bojan Maljević. Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, montažer – Aleksandra Milovanović, dizajner zvuka – Igor Perović, a snimatelj tona – Milan Stojanović.

UČESNICI:

Uz dvanaestoro štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, u filmu glavnu ulogu ima naturščik Višeslav Ajdanić, kao svedok.

OSTALI SAGOVORNICI:

Stevan Dojčinović – novinar i urednik CINS i OCCRP; Goran Petrović – načelnik Resora državne bezbednosti u vreme Vlade dr Zorana Đinđića; Ružica Veselinović – predsednica Udruženja građana za borbu protiv narkomanije – Novi Sad; Zoran Branković – osuđenik, KPZ Sremska Mitrovica; Lambe Đorejlijevski – šef Odseka za prevenciju narkomanije MUP – Grad Beograd; dr Dragan Milivojević – psihijatar i psihoterapeut, stručnjak u oblasti lečenja bolesti zavisnosti; Mile Novaković – penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije; Miloš Vasić – novinar i suosnivač nedeljnika „Vreme”; dr Zlatko Nikolić – kriminolog, Institut za kriminološka i
sociološka istraživanja; predsednik Udruženja građana – „Sveti Sava” iz Lazarevca; član Udruženja građana – „Sveti Sava” iz Lazarevca.

Film “Gram Kilogram Tona” realizovan je u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji”, uz podršku Ministarstva kulture, Ministarstva pravde i Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.

Stavovi izneseni u filmu predstavljaju stavove autora ili sagovornika i ni na koji način ne predstavljaju stavove Evropske unije.

 

Podrška ciklusu

Slični članci

 • Foto follow up: razgovor posle filma Sporazum

  Foto follow up: razgovor posle filma Sporazum

  Razgovor posle filma Sporazum (Agreement) Učesnici razgovora: Karen Stokendal Pulsen, Vibeke Vogel, Fahri Musliju i Borko Stefanović , moderator Miroljub Stojanović Foto: Srđan Veljović

  26.12.2013. | 19:30
 • Film „Slutnja anđela“

  Film „Slutnja anđela“

  Film „Slutnja anđela“  je uspomena i sećanje na Dejana Nebrigića. Dejan Nebrigić (29.12.1970. Pančevo – 29.12. 1999. Pančevo) bio je srpski gej i mirovni…

  27.06.2017. | 19:00
 • Lud za tobom

  Lud za tobom

  Film „Lud za tobom“ prati najintimnije djelove života štićenika Zavoda za smještaj lica sa intelektualnim invaliditetom  “Komanski most” u periodu od godinu dana. U…

  11.06.2014. | 19:00
Loading...