Follow up: Izloženost avangardi – Taksidermija ili Revolucija

28.05.2015. | 19:00

Izloženost avangardi – Taksidermija ili Revolucija”: Mali požar u avant-garden-u : razgovor sa Sergejom Vladimirovičem Kudrjavcevim 

Izdavačka kuća Gileja iz Moskve se već više od 20 godina pozicioniše kao beskompromisna alternativa bezbrojnim politički mimikričnim, ideološki promiskuitetnim izdavačima, jer u svom opusu sadrži kako radikalne leve mislioce, tako i avangardiste svih mogućih nivoa afirmisanosti (uglavnom su u pitanju isključivo ekstremi: najpoznatiji i bukvalno “izvađeni iz fioke”), sa veoma jasnim zaključkom: bez levice nema ni avangarde.
Osnivač i glavni urednik Gileje, Sergej Vladimirovič Kudrjavcev, pričaće sa Adamom Ranđelovićem o kastraciji (redukciji sadržaja do svođenja na puku dekorativnost) avangarde kao opšteevropskom pristupu komercijalizacije imanentno subverzivnih, radikalnih i progresivnih pokreta sa početka prošlog veka. Ilustovaće to svojim iskustvima sa odnosom ruske čitalačke publike prema nedvosmislenoj orijentisanosti njegove izdavačke kuće.

Ovaj razgovor je prvi u ciklusu “Izloženost avangardi: Taksidermija ili ravolucija” koji će uređivati Adam Ranđelović u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Ovaj ciklus će se baviti i reaktuelizacijom istorijskih avangardi, ispitivanjem njihovog revolucionarnog potencijala i pokazivanjem na konkretnim primerima njihovog banalizovanja.

Slični članci

Loading...