Follow up: “Otadžbina”, roman u stripu Ninje Bunjevac

22.05.2015. | 19:00

OTADŽBINA, roman u stripu Nine Bunjevac konačno će biti objavljen u Srbiji. Knjiga će se predstaviti u “Centru za kulturnu dekontaminaciju” u Beogradu u petak 22. maja 2015. godine u 19h, što je zajednički poduhvat srpskog i hrvatskog izdavača u izdanju jedne knjige na ovim prostorima. Reč je o izdavačkim kućama “System Comics” iz Beograda i “2×2” iz Zagreba.

“Otadžbina” (U originalu “Fatherland”) je vrlo uspešno predstavljena u severnoj Americi (Kanada i SAD), zatim i u Evropi gde je Nina bila gost Sajma knjiga u Puli, kao i sajma knjiga u Lajpcigu, gde je primljena kao međunarodna zvezda. Doživela je izvrsne kritike u nemačkim, francuskim, engleskim i hrvatskim medijima. “Guardian” ju je uvrstio na godišnju listu najboljih strip-romana za 2014. godinu, a američko izdanje se našlo na 6. mestu “New York Times” bestseler-liste.

Strip u romanu “Otadžbina” je autobiografski roman, nacrtan filigranskim grafičkim stilom, a govori o sudbini Nininog oca, kao i njene porodice u vremenu posle Drugog svetskog rata, gde se priče isprepliću i pričaju jednu od najpotresnijih priča u domaćoj književnosti i stripu, a koja itekako govori i o našim vremenima.

U centru priče je otac, Petar Bunjevac, koji se posle političkog progona seli u Kanadu gde postaje član “Otadžbine”, ekstremističke srpske organizacije. S jedne strane priče, autorka priča vlastitu potresnu priču o svojoj porodici, ali  i u svom delu traži odgovor na pitanje kako je njen otac postao – terorist, koji će poginuti u eksploziji prilikom montiranja bombe.

———————————————————

Nina Bunjevac – Biografija 

Nina Bunjevac rođena je 1973. godine u Kanadi, a prve je umetničke korake napravila u učionicama Škole za primenjenu umetnost „Đorđe Krstić“ u Nišu. Devedesete se iz Jugoslavije seli natrag u Kanadu, gde nastavlja umetničko obrazovanje na Art Centre of Central Technical School. Godine 1997. diplomira crtanje i slikanje na Ontario College of Art and Design. Narativna komponenta njenih instalacija tražila je novi i primereniji izraz pa je Nina karijeru slikarke, vajarke i profesorke likovnog zamenila karijerom strip-pripovedačice. Naslonjena na poetiku autora poput Dejvida Bosvela, Dejvida Sima, Džojsa Farmera, Kima Dajča, Aleksandra Zografa, Zorana Janjetova, Wostoka, Željka Paheka i Darka Perovića, sklona multimedijalnim citatima i poetičkim manirizmima filmaša poput Dušana Makavejeva, Lene Vermiler, Džona Votersa, Alehandra Hodorovskog i Rajnera Vernera Fasbindera, Nina Bunjevac utiskuje prepoznatljiv autorski pečat u korpus savremene sekvencijalne umetnosti.

Stripovi Nine Bunjevac mogu se pronaći u brojnim časopisima, antologijama i kompilacijama, kao što su, između ostalog, Komikaze, Black (Italija), GIUDA (Italija), Stripburger, Zone 5300 (Nizozemska), Stripolis, ArtReview (UK), Asiatroma/Le Dernier Cri (Francuska), Broken Pencil, Exile, Taddle Creek (Kanada), Mineshaft i The Best American Comics (SAD).

Zbirku kratkih strip-priča naslovljenu „Hladna kao led“ objavljuje u Srbiji (Omnibus, 2011). Zbog izrazito kritičkog stava prema radikalnim elementima srpskog društva i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zbirka „Hladna kao led“ doživljava oštre kritike čitalaca, čime se gotovo trenutno potvrđuje kao jedno od najvažnijih izdanja ove decenije. Isti album, ovaj put pod nazivom „Heartless“, u septembru 2012. objavljuje kod kanadskog izdavača Conundrum Press, a potom i kod francuskog izdavača Ici-même Editions.

Na 11. Međunarodnom bijenalu ilustracije 2011. godine, Nina Bunjevac prima nagradu Međunarodno Zlatno pero Beograda za ilustraciju na korici antologije „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010). Za album „Heartless“ 2013. prima kanadsku The Doug Wright Award u kategoriji najboljeg novog talenta.

Ninina druga strip-knjiga „Fatherland“ objavljena je i predstavljena u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi u septembru 2014, kod izdavača Cape Graphic/Random House. S velikim uspehom i zanimanjem Nina je predstavila i hrvatsko izdanje ove knjige, pod naslovom „Zemlja otaca“, na festivalu Sa(n)jam knjige u Puli, gde je bila jedna od zvezda.

Početkom 2015. godine predstavljeno je i nemačko izdanje na sajmu u Lajpcigu, a potom i vrlo uspešno francusko izdanje u Parizu. U pripremi je slovenačko izdanje, a o odjeku „Otadžbine“ najbolje govori podatak da se knjiga našla na listi najprodavanijih „graphic novels“ New York Timesa.

Više o autorki i njenim delima na

www. ninabunjevac.com

———————————————————

OSTALI O “OTADŽBINI” NINE BUNJEVAC

“Otadžbina je u svakom segmentu ekstraordinarno delo, priča koja nas ostavlja bez daha onako kako su nas kao klince uzbuđivale priče o probijanju naših junaka kroz pustinju i prašumu ili glavinjanju kroz duboki svemir. Njena, pak, crtačka rekonstrukcija epohe posebno me je zadivila, jer je sve na svom mestu, minuciozno dočarano, ništa bitno ne nedostaje i ništa nije višak niti štrči nepilično vremenu i prilikama.”

Teofil Pančić, u pogovoru srpskog izdanja

«…Zato je njena priča zapravo priča mnogih od nas. To je priča cijeloga jednog naraštaja, koji se šezdesetih godina rađao u Jugoslaviji, jednako u Srbiji kao i u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, ili u raseljenju, rasejanju, dijaspori… To je priča protiv zaborava, protiv plitkih balkanskih podsvijesti, naseljenih leševima onih što su pali za pogrešnu stvar. Ili za stvar koja je trenutno pogrešna. Svaka od tih naših zemalja po jedna je zemlja otaca…»

Miljenko Jergović, u pogovoru hrvatskog izdanja

“…U traumatičnoj obiteljskoj biografiji obilježenoj partizanima, ustašama i četnicima, koncentracijskim logorima i čestim migracijama, ogleda se mnogo širi kontekst vjerskog i nacionalnog razdora na području bivše države. Strip „Fatherland“ zato se čita kao udžbenik regionalne povijesti, napisan bez ideološkog predznaka.

Milena Zaović, Večernji list

“Nina Bunjevac svojoj je obitelji podarila ono što je malo koja u prilici dobiti: stvarnu sliku! Mi, publika, ostvarili smo, nazovimo je, kolateralnu korist i to višestruku. Zemlja otaca je važno i veliko umjetničko djelo kojem malo što stoji kao naslov memoarske knjige velikog albanskog i srpskog glumca Bekima Fehmiua: Blistavo i strašno…”
Emir Imamović Pirke, forum.tm

“Nina Bunjevac briljantno barata vremenom i zadivljujuće je jezgrovita kad god su u pitanju istorijske činjenice zbog čega, čak i kad izlaže kompleksne situacije, ne zamara čitatelja.

Ovo je, dakle, istorija – jednako živa i neposredna poput bilo kojeg novinskog naslova. Nije zato čudno da, u vremenu u kojem europski nacionalizam ponovno nadire, predstavlja zanosno i ljekovito štivo.”

Rachel Cooke, Guardian

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...