Konferencija MAN2015: Super tata

30.05.2015. | 13:30

Centar E8 poziva na  godišnju, petu po redu, MAN2015 konferenciju koju ove godine organizuju kao deo nove kampanje „Super Tata“ koja promoviše uključivanje muškaraca kao aktivnih, odgovornih, nenasilnih i rodno ravnopravnih očeva i staratelja.

Kroz MAN konferencije se okupljaju stručnjaci i stručnjakinje iz zemlje, regiona, pa i sveta, i bavi se društvenim i kulturnim normama muškosti i izazovima sa kojima se susreću kako mladići i muškarci, tako i devojke i žene. Među govornicima i govornicama na konferenciji će se naći stručnjaci i stručnjakinje, kao i učesnici kampanje „Super Tata“.

Pored govora i prezentacija u vezi sa očinstvom na početku, na programu konferencije su i dve panel diskusije sa posebnim osvrtom najpre na aktivno i angažovano očinstvo i značaj i dobrobit istog, a potom na gorući problem nasilja nad ženama, ulogu medija i društva, gde bismo kroz diskusiju razmotrili tezu da je mizoginija uzrok demografske katastrofe.

U nastavku je agenda sa više detalja o programu konferencije.

Molimo vas da svoje učešće na konferenciji, kao i opciono na Centar E8 predstavi “Crvena: Samoubistvo nacije” (20h, Bitef teatar), potvrdite registracijom do 27. maja na sledećem linku: http://bit.ly/supertata

————————————————————————

moderatorka: Milena Bogavac

13:30 – 14:00   Registracija i dolazak učesnika/ca

14:00   Otvaranje konferencije

Govornici/e, prezenteri/ke:

– Feđa Mehmedović, Asocijacija XY – Sarajevo

– Tatjana Obradović Tošić, Mena group

– Nenad Baćanović, Škola za tate (i tata-mate)

15:00 – 15:30   Pauza za kolače

15:30 – 16:30   Panel diskusija #1

Očinstvo – Vreme je za Super Tate

Kako to aktivni očevi donose dobrobit za decu i celu porodicu? Zašto je privilegija biti otac? Da li je “pravi otac” pitanje biologije? Šta se očekuje od oca u Srbiji? Da li je igra istovremeno i ozbiljan posao? Koja je vaspitna uloga “ćuške”? Da li su roditelji bespomoćni bez „batine“ kao vaspitne metode? Može li se učiti da se bude tata?

Učesnici panela: Miša Stojiljković, Miloš Šaranović, Svetozar Vasić, Dušan Novaković

16:30 – 17:00   Pauza za kolače

17:00 – 18:00   Panel diskusija #2

“SKANDALOZNO, ŠOKANTNO, STRAŠNO!“ ili Sestro, da bi rodila trebaju ti muda!”

Zašto je sve manje Srba/Srpkinja? Hedonizam i pomodarstvo ili mizoginija i beda? Feminizam ili femicid? Abortus kao kontracepcija? Stalno se poziva na rađanje ali čime se ono zaista i podržava? Srbije brine za opstanak Srba a koliko brine za majke, potencijalne majke i decu? Od “seksa i posledica” do “samoubistva nacije”? Gde su muškarci u svemu tome? Koliko mediji doprinose nasilju nad ženama? Eksploatacija žena u medijima, objektifikacija i nasilje zbog povećanja tiraža/rejtinga? Kakva je odgovornost medija i da li je to odgovornost prema tiražu/rejtingu ili prema društvu? Malo “Blic Cica”, malo “srpska majka”? Zašto je ubistvo žene nekad “ljubavna drama” u naslovima? Otkud svaljivanje krivice na žrtvu?

Učesnice panela: Marina Blagojević Hughson, Adriana Zaharijević, Mirjana Rašević, Milena Vasić

20:00

“CRVENA: Samoubistvo nacije” u Bitef teatru, Skver Mire Trailović 1

Predstava se bavi položajem žena u Srbiji, mizoginijom i nasiljem nad ženama, kroz pitanje abortusa, kao zajedničnog imenitelja za ženska prava, ali i iskustvo koje veliki broj žena u Srbiji ima, iako o tome ne govori. Na ovom linku možete videti više informacija o samoj predstavi.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...