Follow up: Koncert klavirskog kvinteta Altro Senso i multimedijalni projekat

07.05.2015. | 18:00

2015. godine se obeležava 175 godina rođenja  čuvenog ruskog kompozitora P.I.Čajkovskog. U Rusiji se proslava sprema na više lokacija, a kod nas ćemo saradnjom sa klavirskim kvintetom Altro senso iz Beograda obeležiti ovaj događaj 7.maja, na sam dan rođenja kompozitora.

Centar se, u okviru svojih kulturnih dešavanja, okreće klasičnoj muzici, ovoga puta u vidu multimedijalnog projekta u vidu koncerta, izložbe, video projekcija, verbalne i aktivne saradnje sa publikom. Biće izveden “Dečji album” kompozitora, originalno napisan za klavir solo (a u aranžmanu klavirskog kvinteta).  24 minijature Čajkovskog, koje prate životni svet deteta, biće izvedene 7.maja u 18h u prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju, uz video projekciju fotografija kompozitora i mesta gde je živeo.

Deca koja dođu na koncert imaće prilike da na licu mesta nacrtaju crteže inspirisane muzikom kompozitora, čuju nesto o Čajkovskom i stvaranju samog albuma, a svi prisutni i pogledaju izložbu crteža đaka MS “Mokranjac” kojima je “Dečji album” služio kao inspiracija.

Klavirski kvintet Altro senso, čiji članovi su Nataša Špaček, klavir, Tea Petrović-Balint, violina, Mila Mirković,violina, Jovan Stojanović, viola, i Dušan Kočišević, violončelo, uspešno održava koncerte u glavnom gradu i širom Srbije. Kvintet je okrenut specifičnom zvuku i, svakako, interesantnom repertoaru. Njihov nastup nikog ne ostavlja ravnodušnim, pa će klasična muzika, ovim multimedijalnim projektom, nakon godinu dana, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, ponovo pružiti zadovoljstvo svima od 3 do 103.

Biografija kvinteta Altro senso

Klavirski kvintet Altro senso osnovan je u aprilu 2014.godine. Nastupa na solističkim, humanitarnim koncertima i tematskim multimedijalnim projektima posvecenim deci. Do sada održao solističke koncerte u sali “Mokranjac”, enoteci Rado violins, Mikser house-u , Beograd, Kulturnom centru u Rumi, sali Matice srpske u Novom Sadu, Kulturnom centru  “Lada” u Beogradu. U organizaciji ULJUS-a zatvorio je, solistickim koncertom, II međunarodno takmicenje u Smederevu. Kvintet je odrzao solisticki koncert i u Kuci kralja Petra I, gde ga ocekuje jos jedan koncert u maju. Do septembra 2015. ocekuje projekat ostvarenja proslave 175 godina rođenja P.I.Cajkovskog u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (7.maj 2015), kao i koncerti u Kulturnom centru u Inđiji(jun), Valjevu i Pozarevcu (septembar)

Nataša Špaček potiče iz češke muzičke porodice. Završila je osnovne (klasa Jokut Mihailović) i magistarske studije (klasa Arba Valdme) na FMU u Beogradu, sa diplomom najuspešnijeg studenta klavirskog odseka. Dobitnik je republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada (konkurs „S.Rahmanjinov“- zvanje laureata). Nastupala je sa većinom orkestara u Beogradu. Ostvarila je snimke za TV Beograd i Novi Sad.

Održala je preko 50 resitala(dva u Moskvi) i koncerata kamerne muzike(klavirski duo Altro modo ,kvintet Altro senso). Njene umetničke sklonosti okrenute su ka komponovanju i obradi klasičnih dela za solo klavir, klavirski duo i kvintet, nonet.

Nastavnik je klavira u MŠ “Mokranjac“, đaci su joj dobitnici domacih i međunarodnih nagrada , a svoj pedagoški rad proširuje i održavanjem strukovnih predavanja.

Tea Petrović-Balint  je rođena u Beogradu 1971. Odrasla je u muzičkoj porodici i sa 7 godina počela da uči violinu u MŠ „Manojlović“, gde je već u nižoj školi imala brojne nastupe, kako solističke tako i u školskom orkestru. U to vreme postala je i član Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“.  Već tada je osvajala nagrade iz violine i solfeđa. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u MŠ „Mokranjac“ i osvajala nagrade na takmičenjima iz violine u Beogradu i Sarajevu. Školovanje je nastavila na FMU u Beogradu(klasa M.Kosanović). Usavršavala se na majstorskom kursu u Grožnjanu kod prof.Žislina. Pored toga imala je veliki broj nastupa u kamernim orkestrima (Jeunesse Musicale i dr.) na prostorima bivše SFRJ kao i u Italiji.  Član je  Beogradske filharmonije od 1994.

Mila Mirković je svoje muzičko obrazovanje započela u Beogradu, u MŠ „Josip Slavenski“,gde je završila nižu i srednju školu. Dalje školovanje nastavila je na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu,  gde je i diplomirala. Danas radi kao stalni član Beogradske filharmonije.

Stojanovic Jovan je rođen 1959. u Beogradu. Diplomirao na FMU u klasi prof.P. Ivanovića. Još kao student svirao u ansamblu „Dušan Skovran“ a po završetku studija radio je kao profesor viole u MŠ „Stanković“.Od 1985. do 1987. usavršavao se na „Accademia musicale chigiana” u Sieni (Italija), gde je učestvovao na majstorskim kursevima kod G. Caussé-a i J. Bašmeta. Od 1988. živi i radi u Holandiji kao član „Nederlands promenade orkest“ iz Amsterdama i „Het brabants orkest“ iz Ajndhovena. Takođe, sarađuje sa „Kamer ensemble collogne“ iz Kelna, kao i sa „Orkestra Metropolitana“ iz Lisabona i Luksemburškom filharmonijom. Nekoliko godina je član solista „Festival Camerata“ u okviru „Mozart plus“ festivala kamerne muzike na Curacao (Holandski antili). U MŠ ”dr Vojislav Vučković“ radi od 1996. Stalni je saranik Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a. Njegovi učenici osvajali su brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Dušan Kočišević je rođen u Beogradu 1973. Počeo je da uči violončelo sa 6 godina u klasi Stevana Beševića u MŠ “Mokranjac”. Školovanje je nastavio na FMU u Beogradu u klasama Ksenije Janković i Sandre Belić. Bio  je učesnik međunarodnih seminara za violončelo kod Mihaela Flaksmana i Kazimira Mihalika. Dobitnik je prvih nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Saveznom takmičenju u Sarajevu 1989.

Posvećen je radu u kamernim ansamblima sa kojima je nastupao u Srbiji i širom nekadašnje SFRJ. Ostvario je više snimaka za radio, tv, film i pozorište. Učesnik je Međunarodne tribine kompozitora od njenih početaka, a angažovan je i u drugim projektima sa mnogim ansamblima u državi i regionu. Profesionalno je angažovan u Beogradskoj filharmoniji od 1992.godine.

Slični članci

Loading...