Follow up: Elektronska muzika u Iranu i dijaspori – predavanje Sedrika Fermonta

11.06.2015. | 19:00

Elektronska muzika u Iranu i dijaspori – predavanje Sedrika Fermonta u okviru CZKD Logografije Zvuka u kojem predstavlja istorijat elektronske muzike u Iranu i njegove dijaspore od 1960-ih naovamo.

Od prvih kompozicija Alireze Mašejekija i Darijuša Dolat-Šahija tokom kasnih 1960-ih do savremene generacije iranskih kompoziora, elektronska muzika je danas deo iranske muzičke kulture, a Teheran je jedan od par gradova na Bliskom istoku gde postoje katedre za elektronsku i elektro-akustičku muziku na državnom univerzitetu. Brojni kompozitori, aktivni na polju raznih stilova od elektronike do noise-a su danas prisutni na ovoj maloj, ali snažnoj mreži i komponuju kod kuće ili u „uradi sam“ studijima, često prkoseći nejasnim režimskim zakonima namenjenim ograničavanju modernih uticaja u kulturnoj sferi.

Predavanje će se odvijati na engleskom jeziku.

Sеdrik Fеrmоnt је bеlgiјski еkspеrimеntаlni prоducеnt, muzičаr, umеtnik i istrаživаč kојi živi i rаdi u Bеrlinu. Studirао je еlеktrоаkustičku kоmpоziciјu nа Conservatoire Royal de Mons, 1989. je оsnоvао prојеkаt еlеktrо/industrial usmеrеnjа Črno Klank, pа nеdugо pоtоm i kаsеtni lејbl Sépulkrales Katakombes 1991 nа kоme pоkušаvа dа mаpirа nајintеrsаntniје аktеrе sа еvrоpskе аli i svеtskе kаsеtnе scеnе. Тоkоm 1990-ih biо је аktivаn nа еvrоpskој power noise scеni оkuplјеnој оkо Ant-Zen i Hymen records lејblоvа а pоčеtkоm 2000-ih zаlаzi u breakcore vode. 2002. оsnivа lejbl Syrphe i pоlоvinоm 2000-ih zаpоčinjе оbimnо istrаživаnjе istоriје аziјskоg i аfričkоg еkspеrimеntаlizmа.

Muzički program CZKD uređuje Nenad Vujić

Slični članci

Loading...