Follow up: Mesec dana Prištine u Beogradu: Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u kulturi i umetnosti

25.06.2015. | 19:00

TRIBINA

“Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u kulturi i umetnosti”, učestvuju umetnice i aktivistkinje iz Srbije i sa Kosova

Jelena Višnjić, predstavnica BEFEM feminističkog kulturnog centra – moderatorka

Ivana Smiljanić, vizuelna umetnica

Lura Limani, književnica

Vjollca Krasniqi, sociološkinja

Poslednja tribina u okviru festivala “Mesec dana Prištine u Beogradu” posvećena je ženama i temama koje bitno određuju kvalitet njihovih života u Srbiji i na Kosovu. Učesnice će govoriti na teme patrijahalnih vrednosti u kulturi i umetnosti na Kosovu i u Srbiji, kao i o položaju žena u oblasti kulture i umetnosti.

Tribina se realizuje u okviru festivala “Mesec dana Prištine u Beogradu” koji organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine. Program finansira Delegacija EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013”.

Tribina će početi projekcijom dokumentarnog filma “Šta hoće žene na desnici?” u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava.

Na izborima u Srbiji 2014, sa više od 1,7 miliona glasova, pobedila je populistička Srpska napredna stranka nastala izdvajanjem iz ultradesničarske Srpske radikalne stranke. Za druge desničarske i ultradesničarske stranke  glasalo je još oko 350.000 birača.  Žene iz ovih stranka aktivne su u političkom i društvenom životu Srbije i utiču na javno mnjenje prisustvom u medijima, institucijama kulture, lokalnim samoupravama, univerzitetima i školama. Ovo je film o njima i njihovom uticaju, pre svega na položaj i ulogu žene u društvu i politici.

Neke od desničarki preuzimaju delove iz feminističkih i levičarskih pokreta. Da li se one zaista zalažu za ženska prava ili je samo reč o individualnim strategijama vodjenja razgovora?

Šta se krije iza parola desničarki: „ženama ne treba više prava, već više privilegija“ ili „i umna žena, i majka“? Može li populaciona politika biti rešena na demokratski način? Može li se rodna politika desničarki posmatrati izvan nacionalističke politike desničarskih stranaka? Ovo su neke od tema kojima se bavi film.

U filmu govore predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, aktvistkinja pokreta Dveri i novinarka Dragana Kukrić, aktivistkinja SNP 1389 Mirjana Stanković, portparolska Srpskog sabora Zavetnici Milica Đurđević i feministkinje: profesorka Nada Sekulić, predstavnica BEFEM feminističkog kulturnog centra Jelena Višnjić i magistarka ženskih studija Nađa Duhaček.

Autori filma: Izabela Kisić (scenario) i Zlatko Paković (režija). Tekst čitao: Igor Filipović. Montaža: Dragoslav Mihajlović. Snimatelj: Miloš Radivojša.

Produkcija: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,2015.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...