Follow up: Oberhauzen u Beogradu / Političko u filmu

03.09.2015. | 19:00

CZKD Bioskop u saradnji sa Međunarodnim festivalom kratkog filma u Oberhauzenu, jednim od najvećih i najstarijih u Evropi, nastavlja saradnju  i gostovanjem direktora Larsa Henrika Gasa (Gass) novu sezonu otvorio je pitanjem političkog u filmu 2015. godine.

U razgovoru sa Lars Henrik Gasom pošli smo od pitanja orijentacije festivala i njegovog stalnog preispitivanja sopstvenog mehanizma prepoznavanja i predstavljanja „rizika“ koji je proklamovan u govoru na jubilarnom 60. izdanju festivala 2014. kao suština i misija festivala („Festival rizikuje i prikazuje filmove koji rizikuju“ – L.H.Gass) Pregledom istorije festivala, od 1954. kada je prikazan film Alana Renea (Alain Resnais), prikazivanja i pozivnja autora iz Istočnog bloka tokom Hladnog rata, neodustajanja od kritičkih filmova tokom rata u Vijetnamu, opstajanju bez državne podrške decenijama zarad očuvanja integriteta, otvaranja za prakse koje izlaze iz konvencionalnih festivalskih kategorija, festival je razvijao diskurzivni prostor kritičkih praksi filma i savremene umetnosti, kao i zajednicu stvorenu oko njegove organizacije i međunarodna stručna javnost, zajedno sa pažljivo negovanom lokalnom publikom koja od malih nogu ima priliku da u njemu učestvuje. Danas se festival ozbiljno trudi da održi svoje zvanje međunarodnog festivala veoma temeljno razrađenim sistemom saradnika i selekcionim timom koji pokriva sve kontinente, i od preko 6000 prijava u svoje programe poziva radove i autore koji svake godine otvaraju pogled ka novom mišljenju filma i umetnosti.

Selekcija koji su činili neki od nagrađenih filmova 2015. godine (32+4 (Kina), Blue and Red (Tajland/Španija), Tiempo Aire (Meksiko) i Mars in the Well (Vijetnam)) sastavljena je za program CZKD Bioskopa u saradnji Larsa Henrika Gasa i Aleksandre Sekulić, upravo imajući u vidu neke aspekte ovih radova koji mogu ohrabriti nove tendencije produkcije u Srbiji i pomoći oslobađanje od straha pred uobičajenim preprekama u produkcijskim ograničenjima sa kojima se suočavamo ako i dalje na produkciju filma gledamo u okvirima koje zadaje tržište kulture. Takođe, ova je selekcija pomogla da se osvetle one progresivne i eksperimentalne prakse u kinematografijama zemalja koje slabije možemo pratiti, a ukazuju na izuzetne potencijale (poput nove generacije reditelja u Vijetnamu).

Posle zanimljivog druženja sa zajednicom CZKD Bioskopa (sa posebnim učešćem profesora Vlade Petrića kome se ovom prilikom zahvaljujemo i najavljujemo i njegov program uskoro), ovaj program gostovao je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu u saradnji sa Centar FVF 4. septembra u organizaciji kustoskinje Gordane Nikolić, i u programu Pančevo Film Festivala, u specijalnom programu „Amplituda“ 5. septembra, urednice Aleksandre Sekulić.

————————————————————————————————————————

Gost: Lars Henrik Gass, direktor Međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhauzenu

Međunarodni festival kratkog filma u Oberhauzenu je deo ovog dinamičnog polja već preko 60 godina. Svake godine Oberhauzen privuče ljude svih uzrasta, iz raznih zemalja Evrope i sveta. Svake godine u Oberhauzen stigne oko 6000 filmova, 500 filmova se prikaže u programima festivala, pred 1100 akreditovanih profesionalaca iz filmske industrije i umetnosti, i time Oberhauzen postaje ne samo katalizator i mesto izlaganja savremenih tokova, forum za često vrele diskusije, mesto otkrivanja novih talenata i trendova, već i jedna od najvažnijih institucija kratkog filma u svetu, gde su svoje prve filmove pokazali reditelji i umetnici iz najšireg opsega: od Pipiloti Rist i Romana Polanskog do Kejt Šortland, od Džordža Lukasa do Mirande Džulaj, Eija –Lisa Ahtile, Kristijana Boltanskog.

Kratki film je primarno mesto inovacije u filmskoj umetnosti – eksperimentalno polje u kojem se budući kinematografski vokabular prvo kristalizuje. Današnji diverzitet formi, tema i pristupa širom sveta veći je nego ikada – video ili film, kratki film ili esej, instalacija, diplomski film ili umetnički video, animacija, dokumetarac, i svi hibridi koji slede.

Od svog osnivanja krajem 1950-ih, festivalski arhiv rastao je brzo – delimično i zahvaljujući saradnji sa zemljama Istočne Evrope. Kolekcija dostiže preko 2000 naslova, obuhvatajući preko 2800 filmskih printova. Sa preko 100 filmova samo iz Jugoslavije, uz filmove iz zemalja širom sveta, od Egipta do Zambije, jedinstveni položaj i značaj ove kolekcije kratkog filma je evidentan.

Program koji je predstavljen sastoji se od novih radova iz Kine, Tajlanda, Vijetnama i Meksika, i na neki način predstavlja nove razvoje, koji prevazilaze naše dosadašnje razumevanje kinematografije tih zemalja. Ovi filmovi predstavljaju novo shvatanje toga šta “političko” u filmu danas može značiti. Oni traže ljude, minorne događaje, stvari koje se previde, ostatke. Pokazuju dokle se lična i politička istorija prepliću.

32+4

Chan Hau Chun, Kina 2014

kolor, Kanton sa mandarinskim i engleskim titlom, 32’

Blue and Red

Zhou Tao, Španija/Tajland 2014

kolor, nema dijaloga, 25’

Tiempo Aire

Air Time

Bruno Varela, Meksiko 2014

30‘30“, kolor, španski sa engelskim titlom

Sao hỏa nơi đáy giếng

Mars in the Well

Trương Minh Quý / Freddy Nadolny Poustochkine,

Vijetnam 2014

19‘, kolor, vijetnamski sa engleskim titlom

Lars Henrik Gas

Rođen u Kajzerslauternu u Nemačkoj. Studirao književnost, pozorište i filozofiju na Fraje Univerzitetu u Berlinu. Njegova disertacija o Margarit Diras objavljena je 2001. pod naslovom Das ortlose Kino. Über Marguerite Duras. 1996-7. Bio je na čelu Evropskog instituta za dokumentarni film Mülheim/Ruhr, i urednik serije “Tekstovi za dokumentarni film” i časopisa DOX Documentary Film Quarterly. Od 1997. je direktor Međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhauzenu. Autor bronih članaka i eseja o filmu, fotografiji i kulturnoj politici, kao i predavanja o filmu i menadžmentu u kulturi. Ko-urednik izdanja Provokation der Wirklichkeit. Das Oberhausener Manifest und die Folgen (2012) i autor Film und Kunst nach dem Kino (2012).

CZKD Bioskop realizuje se u 2015. godini uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Foto:  Srđan Veljović

Slični članci

Loading...