CZKD bioskop – Super 8 intimni rituali – Marko Milićević

12.10.2015. | 19:00

CZKD Bioskop –Super 8: Intimni rituali – Marko Milićević

Razgovaramo sa Markom Milićevićem, jednim od osnivača filmske laboratorije Kino pleme, specijalizovane za rad na uzanim filmskim formatima  (8/16mm) o novom talasu kinoamaterizma , povratku Kino kluba u Srbiju, savremenom i klasičnom eksperimentalnom filmu,  pravljenju muzike za  kratke filmove uživo, dilemi analogno vs digitalno.

Program :

(a potom i razgovor o filmovima)

Azil (Super 8mm, 2015, u boji, 12’)

Filmska meditacija o ogledalu/objektivu mitopoetskog filma u kojoj dva aktera i reditelja ujedinjuje mistična inspiracija iz prirode, snoliki delići nikad završenih filmova I slikanja u vremenu  i neumoljiva trka azilanta-spiritiste ka iluziji primitivnog kinematografa.

Plejbog (35mm – found footage, 2014, crno beli, 7’)

Sekvenca paganskog žrtvovanja iz prve verzije filma o King Kongu (1933) je refotografisana u dvorani ogledala. Divljaci koji nastanjuju ostrvo Konga pretvaraju se u sofisticirane apstrakcije kaleidoskopskog tribalnog plesa, u  intervenciji na egzotizujućem plesu međurasne seksualne politike, kroz izlomljeno sočivo “found footage“ plejboja- plej-boga.

Karneval – Đavo je u detaljima (super 8mm, 2015, u boji, 7’)

“Uvećanje” kao zloduh koji se uvukao u tkivo objektivne reprezentacije na filmu. Delom dokumentarac o tradicionalnoj karnevalskoj proslavi u Makedoniji, nalik bekstejdžu seta horora seoskog Džordža Romera,  delom napeti ples maskiranog kovitlaca slike i zvuka, oplemenjen filmskim meta-komentarom i moralno-subjektivnom istragom na nivou frejma.

Sa super 8 projektora  puštamo  time-lapse film Wien 10.10

Odlomak sa događaja Live Soundtrack – muzika za film Triptih o materiji i smrti Živojina Pavlovića

Kino pleme 

Kino pleme je nezavisna filmska laboratorija, nastala krajem 2013. godine u Beogradu, sa ciljem da okupi autore zainteresovane za analogne filmske tehnike i osnaži uradi sam (DIY) pristup filmskoj produkciji kao i neakademske vizuelne eksperimente.  Bavimo se razvijanjem, snimanjem, i montažom preobratnog crno belog i kolor super 8mm/ duplog super 8 / i 16 milimetarskog filma, analognih fotografija i organizacijom bioskopa, koncerata, gostovanja laboratorija, radionica, multimedijalnih događaja.

U okviru aktivnosti Kino plemena kroz dinamičnu selekciju predstavljamo autore eksperimentalnih/ underground filmova iz lokalnih i svetskih okvira, aktuelnih laboratorija i ugašenih kino klubova, sa povremenim osvrtom na tekuću produkciju same laboratorije. Organizujući nezavisne kuratorske serije na malim formatima, audiovizuelne (izvođenje filmske muzike uživo, muzičke i filmske improvizacije pred publikom) hepeninge, pokušavamo da približimo egzotične pristupe filmskim i teorijskim istraživanjima široj publici.

Bio

Marko Milićević rođen je u Beogradu. Autor je nekoliko filmova na super 8/16mm formatu i inicijator mesečnog događaja Live Soundtrack, u okviru kojeg se prave zvučne pratnje za kratke eksperimentalne i animirane filmove snimljene na filmskoj traci. Učestvovao je u mnogim radionicima za improvizovanu i vokalnu muziku (Phil Minton-ov Feral Choir). Svira u audiovizuelnoj trupi Old Soviet Dogs Orchestra I autor je emisije na internet radiju Popscotch posvećene novom/ elektronskom folku (Lost in Forest).

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...