Nova festival i CZKD Logografija Zvuka: Gost iz Begnagrada

09.10.2015. | 19:00

CZKD Logografija Zvuka u saradnji sa Nova festivalom u Pančevu predstavlja

Gost iz Begnagrada – razgovor sa Bratko Bibičem povodom izlaska njegove knjige Harmonika z butalce (“Harmonika za duduke”), predstojeće četrdesetogodišnjice Begnagrada (1976-2016), kao i generalno o ljubljanskoj hipi kontrakulturi sa kraja 1970-ih.

Bratko Bibič je slovenački harmonikaš, publicista, sociolog i kulturolog koji deluje kao saradnik pri Mirovnem inštitutu u Ljubljani. Osnivač je kultnog ljubljanskog avant-prog sastava Begnagrad, koji je svojim zvukom anticipirao kako pokret opozicijskog roka, tako i world music žanra na prostorima bivše Jugoslavije. Od 1986. je zajedno sa Tomom Korom i Pipinom Barnetom pridruženi član švajcarskog Rock in opposition benda Nimal, a od 1996. je suosnivač internacionalne harmonikaške super-grupe Accordion Tribe. Od 1992. godine često deluje i samostalno u okviru grupe Bratko Bibič and The Madleys. Autor je studije o tranziciji kulturnih prostora u Ljubljani pod nazivom Hrup z Metelkove (“Buka iz Metelkove”) kao i nove knjige Harmonika z butalce (“Harmonika za duduke”), zbirke autobiografskih eseja o svojoj muzici i antropoloških tekstova o harmonici.

CZKD Logografiju Zvuka uređuje Nenad Vujić

———————————————————

BRATKO BIBIČ – LEGENDA EX YU AVANGARDE

9. i 10. oktobar, Beograd i Pančevo, ulaz slobodan

Bratko Bibič, slovenački harmonikaš, jedan od najcenjenijih i međunarodno najpriznatijih muzičara iz Slovenije, ali i sa čitavog prostora bivše Jugoslavije, biće gost prvog Nova Festivala, koji se održava u Pančevu od 8-10. oktobra u organizaciji  udruženja “KomunikArt”, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva,  Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

Na koncertu u okviru Nova Festivala nastupiće sa svojim sastavom Bratko Bibič & The Madleys u subotu, 10. oktobra, od 22 časa, na Sceni Kulturnog centra Pančeva, zahvaljujući podršci Ambasade Republike Slovenije u Beogradu. Dan ranije, u petak, 9. oktobra, od 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, urednik programa “Logografija zvuka”, Nenad Vujić, vodiće razgovor sa Bratkom Bibičem koji kao publicista, sociolog i kulturolog radi i kao saradnik pri Mirovnem inštitutu u Ljubljani. Ulaz na oba programa je besplatan.

Naziv benda, Bratko Bibič & The Madleys, nastao je kao duhovita igra reči mad i medley, i odlično opisuje i kompozitorski opus najdugovečnije Bibičeve grupe. Na momente luckasta a svakako eklektična, muzika ovog ansambla je samo na prvi i letimičan pogled određena terminom world music, najpre na tragu srednjoevropskih upliva. No kao stvaralac na koga su uticali i Bah i Stravinski, te alternativna rok kultura, Bibič je u zrelom autorskom maniru spojio ove uticaje, dajući naizmenično primat svakom od njih, u zavisnosti od obima postave i izvođačkog konteksta. Iako nam ovakav sastav bez ritam-sekcije sugeriše kameran zvučni ugođaj, Bibič, Matjaž Sekne i Vasko Atanasovski spremni su za poigravanje sa očekivanim rolama, a radoznalim slušaocima doneće prijatna iznenađenja.

Više o sastavu Bratko Bibič & The Madleys:

Punih četrdeset godina aktivan kako na world music sceni, tako i na polju novih i kreativnih muzičkih strujanja mimo žanrovskih okvira, uspeo je da ostvari ono što malo kome polazi za rukom u tako dugačkom periodu – i da zadrži umetnički integritet, bez povlađivanja tržišnim kalkulacijama, i da bude atraktivan za publiku na različitim svetskim meridijanima.

U vreme kada je na ovim prostorima harmonika više bila sinonim za etno-melos nego za ozbiljnu komponovanu muziku, dok su pank i novi talas predstavljali oličenje buntovničkog izraza za generaciju stasalu na prelazu iz sedamdesete u osamdesete, Bratko Bibič je krenuo putem kojim se u Jugoslaviji retko išlo. Njegov tadašnji bend Begnagrad (1975–1976, 1981–1983) na originalan način je spajao art-rok, džez i ono što će godinama kasnije biti prepoznato kao world music. Mlađani Bratko, harmonikaš duge kose u bendu koji ne pripada nijednom muzičkom žanru popularnom u SFRJ, izmicao je svakom klišeu.

No Slovenija je odvajkada – i geografski i kulturološki – bila bliža Zapadu od ostalih ex-Yu republika, te u tom smislu i nije čudno što se najpre na njenom tlu „primio“ bend blizak tadašnjim tendencijama na britanskoj prog-rok sceni i Rock in Opposition pokretu, koji je pokazao srednji prst rok mejnstrimu i muzičkoj industriji. Sam Bibič se, i po gašenju Begnagrada, profilisao kao unikatan muzičar i rado viđen saradnik u internacionalnim projektima – jedan od takvih je bio i bend Nimal, u kome mu je, između ostalih, društvo pravio i čuveni čelista Tom Kora, sa avangardne njujorške downtown scene. Nakon četiri albuma i turneja na evropskom i američkom kontinentu, i ovaj sastav je otišao u istoriju, a Bratko je bio spreman za nove muzičke avanture.

Tada već etablirani svetski umetnik, Bratko Bibič od devedesetih nastupa i kao solo muzičar, potom u internacionalnoj harmonikaškoj postavi Accordion Tribe (Gaj Klusevsek, Oto Lehner, Marija Kalaniemi, Lars Holmer), te u sopstvenom projektu Bratko Bibič & The Madleys, koji je 1995. startovao kao trio, a u naredne dve decenije doživeo pregršt inkarnacija i personalnih promena. U prvoj postavi bio je i violinist Matjaž Sekne, koji će ostati Bratkov saradnik i dve decenije kasnije, a trio koji će čuti publika u Pančevu kompletira saksofonista Vasko Atanasovski, cenjeni muzičar na slovenačkoj džez sceni i predvodnik nekoliko autorskih projekata.

Više o Nova Festivalu:

Nova Festival, festival nove i avangardne umetnosti je trodnevna manifestacija koja se održava od 8. do 10. oktobra u organizaciji udruženja za promociju kulture i umetnosti “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda i Ambasade Republike Slovenije, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

Festival će se ove godine održavati u dva grada, u Pančevu i Beogradu, i u više kulturnih prostora: Dvorani Kulturnog centra Pančeva, dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, novootvorenoj Galeriji Milorada Bate Mihailovića, kao i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koju čine izložba stripova, koncert i tribina i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti četiri sastava iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu, evropsku i svetsku avangardnu muzičku scenu.

Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa “Nova” Festivala je upravo predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike, i kreiranju nove ponude muzičkih sadržaja. Na dugoročnom planu, „Nova” Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave avangardnom umetnošću, kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira. Jedan od ciljeva organizatora je i motivisanje publike da redovno posećuje ovakve koncerte i manifestacije.

Projekat su osim pokrovitelja podržale i mnoge ustanove iz Pančeva i Beograda: Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Turistička organizacija Pančeva, Regionalni volonterski centar, Muzička škola “Jovan Bandur” iz Pančeva, udruženje “Super Nova”.

Medijski pokrovitelji manifestacije su Agencija “BETA”, Info biro, Seecult, Urban Bug, Jazzin, Nocturne magazin, 013info, RTV Pančevo, Pančevac, RTS dopisništvo Pančevo, RT Vojvodine dopisništvo Pančevo, Dan u Beogradu, Remix Press, Izlazak.com, Mreža Kreativnih Ljudi, Looker Weekly, Event Plus, Ata Stars, Belgradian, Exyu vesti, Prozaonline.

Slični članci

Loading...