Kristalna noć

09.11.2015. | 12:00

Kristalna noć, 

Lica otpora

Performans povodom  Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

Izvodi: Olga Simić

Autorski tim: Borka Pavićević, Aleksandra Sekulić, Ivica Đorđević, Adam Ranđelović

Zajednički proglas tima projekta Lica otpora:

PAMTIMO ŽRTVE I OTPOR

Proglas povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

Na dan 9. studenog/novembra obilježiti ćemo 77. godišnjicu Kristalne noći. Toga dana njemački nacistički režim potvrdio je ozbiljnost svojih namjera i riješenost da ih sprovede do kraja. Kristalna noć je kulminacija višegodišnjeg procesa stavljanja izvan zakona i izvan društva Židova u Njemačkoj, oduzimanja prava na rad, prava na obrazovanje, prava na kretanje. Uz propise koji su Židovima ograničavali mogućnost upisivanja na fakultete u mnogim drugim Europskim zemljama, tadašnja se Njemačka strmoglavila u nasilje, najvivši i oduzimanje najvrjednijeg od svih prava – prava na život. Pred očima cijelog svijeta paljene su i uništavane sinagoge, židovski dućani i zanatske radnje, stanovi, škole. Židovi su završavali na cesti, ponižavani i premlaćivani do smrti. Tog 9. studenog/novembra 1938. godine Evropa i svijet tek su promatrali početak svog kraja i sunovrat civilizacije. Tek su rijetki doživjeli dan pobjede nad fašizmom i kraj Drugog svjetskog rata.

Dok su jedni zanijemili ili se pridružila nasilnicima drugi su  u vrijeme krvoprolića odabrali otpor fašizmu. Veći dio Židova koji su preživjeli Holokaust spasili su se baš zato što su se pridružili narodnooslobodilačkoj borbi. Zato uz spomen na žrtve fašizma i svih kolaboracionalističkih režima na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma podsjećamo i na otpor fašizmu tada i važnost podrške progonjenima danas.

Danas ksenofobi produbljuju i stvaraju podjele tamo gdje ih se jedva slutilo. U našim društvima umjesto međusobnog uvažavanja, pripadnike druge nacije, vjere, rase, roda i seksualne orijentacije često pokušavaju poniziti govorom mržnje. Svjedočimo kako u vrijeme sadašnje seobe naroda, neki izbjeglicama iz Afganistana, Iraka, Sirije i drugih ratom razorenih zemalja izražavaju dobrodošlicu a drugi ih isključuju.

Svi imamo odgovornost za svoju vlastitu reakciju na nasilje i biramo hoće li to biti ignoriranje ili izraz solidarnosti. Svatko se može suprotstaviti narastajućem historijskom revizionizmu i zlostavljanju. Svjesni da sjećanje na žrtve i odnos prema svima koji preživljavaju nasilje danas može spajati ili razdvajati, vidimo okupljanja na godišnjicu sjećanja na Kristalnu noć kao doprinos humanizaciji odnosa prema žrtvama holokausta a istovremeno i  humanizaciji odnosa među svima nama.

Programima u Zagrebu, Beogradu, Prilepu, Ljubljani, Gorici/Goriziji, Podgorici  obilježavamo 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom i kraja 2. svjetskog rata. Pamteći žrtve i otpor nastavljamo se opirati isključivosti i nasilju, ustajući u obranu ljudskog dostojanstva drugih i nas samih. 

Slični članci

Loading...