„Šta se desilo sa revolucijom?“ – diskusija povodom obeležavanja godišnjice od smrti Miljenka Derete

23.11.2015. | 18:00

Pozivamo vas da nam se pridružite 23. novembra 2015. godine  u 18h u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde ćemo obeležiti godišnjicu od smrti Miljenka Derete, osnivača i dugogodišnjeg direktora Građanskih inicijativa, idealiste i velikog borca za demokratsku Srbiju.

Godišnjicu ćemo obeležiti aktivno, na način koji bi, verujemo, i Miljenko odabrao. Otvoreno ćemo razgovarati o ulozi i zadacima civilnog društva danas, kao i našoj ulozi u novim okolnostima.

Miljenko je, neposredno pre nego što nas je iznenada napustio, učestvovao na međunarodnoj konferenciji „25  godina od 1989. godine – Nezavršena revolucija“ na kojoj su učestvovali dugogodišnji aktivisti i aktivistkinje post-komunističkih država uključujući i zemlje bivše Jugoslavije.

Ove godine, Institut za demokratiju u istočnoj Evropi, objavio je specijalni izveštaj: „25 godina od 1989. godine – Refleksije na nezavršene revolucije“ u kojem su iznete impresije i zaključci učesnika tadašnje konferencije, sa Miljenkovim značajnim doprinosom. Erik Čenovec, su-direktor ovog Instituta i Miljenkov dobar prijatelj, biće naš gost i podsetiće nas na njihov zajednički rad koji je započeo još u devedesetim godinama.

Koja je naša uloga? Šta se desilo sa revolucijom i da li nam je ponovo potrebna? Da li imamo zajedničke ciljeve? Da li imamo strategiju za njihovo postignuće? Da li imamo motivaciju i snagu koja nam je potrebna?

Nova generacija lidera/ki i aktivista/kinja civilnog društva zajedno sa svim prisutnim gostima pokušaće da daju neke odgovore na ova putanja kroz otvorenu diskusiju.

Panelisti će biti:

Maja Bobić, Generalna sekretarka  Evropskog pokreta u Srbiji

Sonja Stojanović Gajić, Direktorka  Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Vladimir Petronijević, Izvršni director Grupe 484

Milan Antonijević, Direktor YUCOMa

Neven Marinović, Izvršni direktor, SMART Kolektiva

Stevan Filipović, Režiser

Dragan Popović, Predsednik Centra za praktičnu politiku

Moderatorka: Maja Stojanović, Izvršna direktorka Građanskih inicijativa

Panel diskusiju će otvoriti Erik Čenovec, su-direktor Instituta za demokratiju u istočnoj Evropi.

Građanske Inicijative

Slični članci

Loading...